Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Boblende guide til champagne-elskere

Forbløffende mange informationer til forbavsende få penge

Der bliver hvert år produceret over 309 millioner flasker champagne. En god guide kan hjælpe med at undgå forkerte dispositioner, som koster dyrt i boblernes verden. Og nu er den her, The Champagne Guide 2016-2017, skrevet af den australske vinskribent Tyson Stelzer – et tastetryk væk til kun £25 (mindre end prisen på en flaske prestige-champagne), udgivet af forlaget Hardie Grant og set til £19,99 hos Amazon.uk.

Bogens force er en detaljeret vurdering af over 100 top-producenter og mere end 400 champagner fra de seneste år. Forfatteren starter med at rangliste champagnehusene på en skala fra 1 til 10. Kun fire producenter får de maksimale 10 points: Bollinger, Egly-Ouriet, Krug og Salon. Så følger en nyttig liste over årets bedste champagner i forskellige prisklasser fra under $ til under $$$$$. Det er betryggende for os, der ikke blev multi-millionærer, at der er 95 points champagner i $-klassen (Franck Bonville) og 97 points champagner i $$$$$-klassen (Veuve Clicquot). Årgangene til og med 2014 gås igennem med tættekam, og fra 2011 og bagud har de også fået en points-vurdering. Man skal se sig for i 2011 (2/10), en trist årgang med manglende modning, fortynding og udbredt råd og svamp, mens 2008 (10/10) prises som en årgang med klassisk finesse, krystallinsk renhed, tæt knyttet syre og monumental lang levetid.

En kort, men klar og dækkende, skildring af hvordan champagne bliver til krydres af forfatterens engagement: ”There is no skills in the winemaking world that I envy more than that of the chef de cave in blending a fine champagne…”. Champagnen kommer til verden skabt i et krydsfelt mellem næringsfattig kalkjord og et ugæstfrit, nærmest brutalt klima. Det udbredte, men ofte misforståede og til dels forkætrede begreb ”mineralitet”, ofres en side i bogen med en blanding af engelsk klarhed og fransk finesse: ”Mineraliteten løfter champagnen op fra sin todimensionale side med aroma og flavour til en tredimensional livsform med struktur og mundfølelse.”

Læs endelig kapitlet om de fejl og mangler, der kan ødelægge en flaske champagne, fra propfejl (et aftagende problem), til oxidation (et ømt punkt, der til dels skyldes for svag svovling) og det lidet kendte forhold, at champagnen i sin glasklare flaske kun skal udsættes for en kort tid med lys før den bliver ”lightstruck” og den friske duft af citrus afløses af en fad lugt af kogt kål. Også diskussionen om ”dosage” er interessant. Det fremgår klart at den nye mode med ”brut zero” ikke er uden problemer; 5 gram sukker/liter, svarende til blot en teskefuld sukker i en hel flaske, kan løfte vinens aromapalet, få frugten tydeligere frem og runde smagen af uden på mindste måde at smage sødt. For den erfarne champagne-elsker byder kapitlet om servering af champagne ikke på de store nyheder, men det fører frem til side 34, hvor gennemgangen af udvalgte champagnehuse starter med Agrapart & Fils for at slutte med Vilmart & Cie side 346. Det er godt at husene står nævnt i alfabetisk rækkefølge, for bogens register er meget specielt: Alle bogens champagner er sat op i en liste med trin fra 100 points og nedefter. Ikke særlig hjælpsomt må man sige, men kun en skønhedsplet på en meget vellykket guide, der varmt kan anbefales.

The Champagne Guide 2016-2017The Champagne Guide 2016-2017

af Tyson Stelzer
Hardie Grant Books