Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Blending for begyndere

Ana Rosas fra Ramos Pinto var til master class i Odense, hvor deltagerne selv skulle blende portvin

Jeg sætter pipetten ned i det lille glas med 18 års hvid portvin, suger lidt op. Afmåler, noterer og lader det falde ned i mit glas. I glasset er der allerede et basisblend af hvid reserva fra Ramos Pinto – et blend, som består af flere årgange fadlagret hvid portvin med en gemmesnitsalder på ca. syv år, men som mangler de sidste smagsnuancer fra ældre vine for at være færdig. Først har jeg tilsat lidt 12 års hvid portvin, dernæst altså 18 års, men da jeg dufter og smager på det, mangler der stadig noget vin, som jeg har i det andet glas. Jeg gør klar til at tilføje lidt af den sidste ingrediens – en hvid Colheita fra 1964.

Ana Rosas med med udstyrs-kassen til at prøve-blende

Min karriere som den lille kemiker finder sted ved en smagning i The Vintage Port Club i Odense, som har fået besøg af masterblender Ana Rosas fra Ramos Pinto. Men sig har hun bragt en flot kasse til hver deltager. I kassen er der et basisblend og tre små flasker med de ældre vine samt en pipette, og på bordet står der måleglas. ”Det er Lego for voksne,” som en af deltagerne udtrykker det. Idéen er, at medlemmerne af portvinsklubben skal eksperimentere ved selv at prøve sig frem og dermed blive klogere på den svære kunst at blende fadlagret portvin. Ana Rosas har tidligere afholdt blending master class med andre tawny-typer, men det er første gang med hvid portvin og første gang i Danmark. ”Vi begyndte med den slags smagninger i 2017 og har indtil nu afholdt en i England, en i Frankrig og to i Portugal. Deltagerne bliver direkte involveret og begejstres over hele processen med at blende, og de finder ud af, hvor omhyggelig en proces det er. Samtidig viser det, hvor vigtigt det er at opretholde et ordentligt lager af gamle portvine,” fortæller Ana Rosas.

Ingen nem øvelse

I dette tilfælde gjaldt master classen altså Adriano White Reserva, som er opkaldt efter husets grundlægger Adriano Ramos Pinto. Men det kunne også have været 10, 20 eller 30 års Tawny, som vi efterfølgende smager, da fremgangsmåden i princippet er den samme. Et basisblend tilsættes små mængder af især ældre fadlagret portvin for at give karakter og dybde – eller måske lidt yngre, hvis der mangler friskhed. Arbejdet med at blende foregår normalt i smagelokalet i Porto, hvor Ana Rosas og hendes team arbejder ihærdigt med at finde frem til det endelige blend, så portvinen – i modsætning til årgangsvine som Vintage og Colheita – smager ens hver gang, der sendes en ny aftapning på markedet. Deltagerne i Odense må snart erkende, at der skal stor erfaring og kunnen til. Et godt stykke ad vejen, når de fleste, men at ramme det helt præcise blandingsforhold, som Ana Rosas efterfølgende afslører, er ikke nemt. ”Al start kan som bekendt være udfordrende, og det at blende egen portvin var bestemt også en prøvelse. Vi har før leget i køkkenet med at blande portvin, men at skulle justere vin ind til en bestemt duft og smag er slet, slet ikke nemt,” siger en af klubbens medlemmer Niels Strøjer, der også er medarrangør af Odense Portvinsmesse.

Systematiske forsøg

Niels Strøjer startede med en lille test af de enkelte komponenter, fortæller han. ”Jeg undersøgte, hvordan de enkelte komponenter reagerede i basisvinen og hvilke dufte, der fremkom med de enkelte smagsgivende vine. Og så var det ellers blot at fange duftene i glasset med den færdige vin, og så arbejde sig stille og roligt fremad – systematisk og kontrolleret, fortæller han og fortsætter: ”Det var fantastisk at se, hvordan vinene forandrede sig selv ved tilsætning af enkelte dråber af de ældre portvine. At smage på de ældre vine, gav ikke nogen mening, da de alligevel forandrede sig markant, når de kom i basisvinen,” fortsætter han. Ana Rosas var også tilfreds med aftenen.

”Deltagerne ved denne slags smagninger er virkelig gode at stå over for. De ved, hvad vi taler om, og stiller interessante spørgsmål. Og så har vi det ikke mindst sjovt sammen, så det er altid en fornøjelse,” slutter hun. Efter eksperimentet med selv at blende Adriano White Reserva smagte deltagerne først den fulde Tawny-serie fra Ramos Pinto, dernæst Vintage og Single Quinta Vintage i flere årgange herunder fadprøver på den kommende Vintage 2017, og endelig slutteligt en ældre Vintage.

Følgende vine blev smagt:

White Port 1884
Adriano Reserva Tawny
10 års Tawny
20 års Tawny
30 års Tawny
Ramos Pinto Vintage 1994
Ervamoira Vintage 1994
Bom Retiro Vintage 2014
Ramos Pinto Vintage 2017 (fadprøve)
Ervamoira Vintage 2017 (fadprøve)
Ramos Pinto Vintage 1982

Smagsnotater kan læses her