Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Blandy & Madeira

Vinbladet mødte Chris Blandy i januar 2020. Han er stadig ung og charmerende, let distancerende på den engelske måde. Vi mødtes i Blandy’s Wine Logde, nede ved havnen. Siden vi var her sidst har man åbnet et helt nyt museum, der er et must at besøge, hvis man skulle havne i Funchal, hovedstaden på Madeira.

Der er sket meget de sidste seks år. Det vigtigste er nok opførelsen af et helt nyt vineri i havnebyen Caniçal, godt 20 minutters kørsel fra Funchal.Det nye vineri i Caniçal har gjort alting lettere for os”, fortæller Chris og forsætter: ”Vi brugte alt for meget tid i det gamle, al vinen blev transporteret rundt via pumper, nu foregår alt med tyngdekraften, ja næsten ned til havnen hvorfra vinen bliver udskibet. Hele ideen med det nye byggeri udspringer i tanken om at være meget økologisk. Solpaneler leverer det meste af energien.

”Vi plantede også 4 hektar med vinstokke i 2013, men regnen i 2014 og 2015 ødelagde så meget, at vi måtte begynde forfra. Vi har nu 4 hektar vinmarker i den nordlige del af Madeira og 1 hektar i Quinta Santa Luzia i Funchal. Vi køber stadig de fleste druer, det er Francisco Albuquerque, vores fantastiske vinmager, der styrer det. Vi har ingen langtidskontrakter, blot håndtryk, alt bygger på tillid. Vi har arbejdet sammen med to- og sommetider tre generationer. Vi er med under plukningen og vi organiserer transporten af druerne”.

Francisco Albuquerque

Chris Blandy er 7. generation i en familie, der har spillet en afgørende rolle, ikke kun for Madeiravinen, men også for hele øen. Hans forældre, 84 år gamle, lever stadig og hans mor, der er svensker, har sat sit nordiske fingeraftryk på arkitektur og indretning af have og park. 200 års historie, Blandy-familien er den eneste familie på Madeira der stadig ejer deres eget firma grundlagt af John Blandy, der kom til øen i 1808 på grund af helbredsproblemer og lavede sin første vin i 1811.

John Blandys søn, Charles Ridpath Blandy fortsatte forretningen efter sin far, der havde grundlagt en stor shippingvirksomhed. Det var Charles, der fascineret af Madeiravinen, opkøbte store lagre af gammel Madeira på fade, da meldug kom til øen i 1852. Med købet kunne familien fortsætte med at producere og sælge den fineste Madeira. Det var også ham der købte “The Blandy Wine Lodges” i Funchal, kendt som Adegas de São Francisco, i 1840. Bygningen var en del af et franciskaner kloster fra det 17. århundrede. 200.000 turister besøger hvert år kældrene og museet. Her ligger Blandys bedste vine på fade og i trætanke.

En 600 års fødselsdags-madeira i den flotteste indpakning, en blanding af 11 forskellige årgange, fra de 5 forskellige druesorter, ældste årgang er fra 1863. ”1419-2019 Discovery of Madeira” hedder vinen, der kun findes på magnum. Der er produceret 600 flasker og prisen er 41.250 kroner.

I 1925 besluttede Blandy at tilslutte sig “Madeira Wine Association”, en gruppe af producenter der også talte Leacock og nogle år efter Cossart Gordon og Miles. Sammen blev det lettere at eksportere vinen og minimere omkostningerne i en verden, hvor eksportmarkedet havde ramt et historisk lavpunkt og hvor flere af de gamle huse måtte dreje nøglen om. Navnet på gruppen blev i 1981 ændret til Madeira Wine Company, MWC, med Blandy-familien som hovedejer.

I 1989 indgik Blandy partnerskab med Symington-familien fra Porto. Chris Blandy fortæller: ”Partnerskabet med Symington, der en overgang var hovedaktionær gav en masse, både teknisk- og marketingmæssigt. Vi indførte kold maceration inden gæringen og vores vine er i det hele taget blevet mere frugtorienteret. I 2010 købte Symington Cockburn, de ville ud og Blandys ville ind igen, vi ejer nu 90 procent”.

I museet på “The Blandy Wine Lodges” i Funchal kan man se dette takkebrev fra Frederik IX. Det er dateret Amalienborg den 1.2.1952 med tak til Nöel Cossart for modtagelsen af to kasser gammel Madeira

Blandy familiens op- og nedture er beskrevet meget indgående i  bogen: ”The Blandys of Madeira 1811-2011”, skrevet af Marcus Binney. Spændende læsning hvor man forstår, at kun en virksomhed der er dynamisk, kan overleve. De har været med overalt, hvor man kan lave forretning.

”Mit arbejde består mest af papirnusseri”, fortæller Chris Blandy. ”Shippingvirksomheden er stor, vi står for 50 procent af handlen i dag og leverer forsyninger inklusiv olie til 700 krydsfartøjer om året. Vi er også hovedejere af fem hoteller på Madeira, et i Lissabon, et i Algarve og 3 i Brasilien. Og nu har vi også købt to femstjernede hoteller i centrum af Porto, Porto Bay Teatro og Porto Bay Flores. Jeg er også direktør i MWC, det betyder følelsesmæssigt meget og påvirker hele vores forretningsform. Madeiravinen er en form for ambassadør, vores historie og vores medarbejdere i MWC er fantastiske.”

Historisk Madeira fra 1870 og 1863 – ganske sandsynligt stadig drikkeværdige

I 1996 tog Blandy-familien den måske vigtigste beslutning i firmaets historie. De solgte Reid’s Palace til Orient-Express Hotels, der ejede luksushoteller og luksuslinere i hele verden. Salget gjorde opførelsen af hotellet Cliff Bay muligt. Cliff Bay er, som Reids Palace, blevet en oase i byen Funchal. Indendørs og udendørs svømmebassiner, havet, diverse små fine saloner, motionscenter og flere restauranter, hvoraf den ene, Galla d’Oro, har to Michelinstjerner.

En af de sidste store investeringer var købte af en gammel bankbygning der ligger i forlængelse af Cliff Bay. Her, på toppen af klippen med den mest fantastiske udsigt har man indrettet en sofistikeret restaurant, Avista, med enkle, lækre retter og et flot vinkort. Man kan nyde en aperitif ude og bestille menuen inden man sætter sig til bords. Avista er både udendørs og indendørs, via elevator og lange korridorer forbundet med hotellet Cliff Bay, og man har på vejen ned mod Cliff Bay bygget store suiter, der er hugget ind i klippen.

Blandy familien udgiver også Madeiras uafhængige avis: Diário de Notícias, som Blandy erhvervede helt tilbage i 1896. Avisen bliver stadig trykt i papir og økonomien er stadig sund, fortæller Chris Blandy. Her ses et udklip fra avisen den 26. marts 2015 med historien om Blandy’s vinmager, Francisco Albuquerque, der af det danske vinmagasin Vinbladet er blevet kåret som Årest Vinmager 2014.

Blandy´s vineri i Canical

Romantikken findes i de gamle lagerbygninger i klosteret ved havnen i Funchal, det er Blandys ansigt udadtil for de besøgende. Men det er i Caniçal, Madeiras største exporthavneby, at vinen laves. Her arbejdes der, her kommer druerne fra 4-600 dyrkere ind under høsten, her afstilkes de, presses og gæres og gennemgår derefter hele opvarmningsprocessen. Man har sænket temperaturen under estufagam og til gengæld forlænget perioden, det giver mere åbne vine med en mere fremtrædende frugt.

Francisco Albuquerque, styrer slagets gang og for ham er det at huske smagen, at opbygge en smagshukommelse, den vigtigste del af blandingen. ”Modsat Vintageport ligger vores Vintagemadeira meget længere på fad, minimum 20 år, men jeg tror på at vinen ikke har nået sin top før efter 25 år på fad”, fortæller han. Der er nok at holde styr på, gamle fade i uendelige rækker, alle med deres årgang, deres druesort, firmaets nerve og DNA. Fire bødkere er ansat for at reparere fadene.

”Markedet er blevet bedre de sidste 5 år og 2019 var et meget succesfyldt år for MWC. Men, vi har stadig ikke fået fat i Skandinavien og det er underligt, fordi det i gamle dage var et af vores vigtigste markeder”, afslutter Chris Blandy.

NYE TØRRE VINE

Blandy laver nu også tørre vine der i stil kan minde om de bedste danske vine, netop på grund af syren. Og så har vinene kun fra 10,5 – 12 procent i alkohol. Produktionen for rosé Tinta Negro og hvid Verdelho er på 15.000 til 10.000 flasker. Vinene er ikke på det danske marked.

Atlantis DOP Madeirense Tinta Negra 2019

Ren duft, fin sødme med hindbær og citrus, let perlende i glasset. Elegant, fin cremet tone midt i munden, god fylde og elegant eftersmag med lys frugt og knivskarp syre. 10,5%. 87

Atlantis DOP Madeirense Verdelho 2018

Druerne kommer fra parceller i Raposeira,i den sydlige del af Madeira og São Vicente fra den nordlige del. Aromatisk duft, pære, æble, fersken, citrus, stadig gæragtige toner med banan. Cremet smag, ren med fin frugt og meget frisk, let cremet eftersmag med knivskarp syre. 12%. 90

Atlantis DOP Madeirense Verdelho Reserva 2017

Er lagret på 500 liters franske egetræsfade i 9 måneder. ”Battonage” – omrøring af bundfald i fadet giver vinen en fedmefulde smag. Kompleks duft, mineralsk med nødder, egetræ, lakrids, tropisk frugt og citrus. Fyldig smag, cremet, lang, nøddeagtig eftersmag med frisk frugt. 12%. 91

Fade på loftet, på Blandy’s Wine Logde, der dagligt er åbent for besøgende

Nye vine, der endnu ikke er i Danmark – netop frigivet

Blandy Malmsey 1981

Kompleks duft, fersken, nødder, citrus, mineralsk, meget rig smag, fedme og tørhed på samme tid. Lang rig eftersmag, stor vin, meget præcis. 95

Blandy Serciel 1980

Pragtfuld duft af hø, citrus, kompleks, meget elegant smag rig med meget lang, tør eftersmag med rensende syre. 93

Madeira er en helt fantastisk vin. Kompleks, i alle variationer fra sødmefuld til helt tør og helt gennemgående med en fantastisk syre, der afslutter i eftersmagen. Modsat alle andre vine kan en Madeiraflaske åbnes og så kan man nippe af den det næste års tid uden den mister pusten, fordi den allerede er iltet. Madeiravinen er, så snart den får lidt alder, verdens mest komplekse vin. Set i lyset af det, er prisen stadig meget lav.

Smagning af Blandy’s i Danmark

Blandy’s Sercial 5 Years Old

Lille, floral duft, citronskal, let eksotisk frugt. Tør, rank, god fylde og tør eftersmag med fin syre. En vin til mad, skinke eller suppe. 90 | 180,00 H.J. Hansen

Blandy’s Bual 5 Years Old

Frisk duft, karamel, hø, lakrids, eksotisk frugt. Fyldig smag, sødmefuld og rank, lang eftersmag med fin sødme og eminent syre.
91 | 180,00 H.J. Hansen

Colheita Bual Blandy 2003

Pirrende duft, kildrer i næsen, floral, hø, lakrids, karamel, fint strejf af alkohol. Rank, slank smag, næsten sprød sammen med en meget fin sødme. Lang eftersmag, flot frugt og eminent syre, der “renser” vinens sødme.
93 | 425,00 H.J. Hansen

Blandy’s Malmsey 5 Years Old

Fin sødmefuld duft hvor alkoholen fornemmes sammen med sødmen, svesker og karamel. Sødmefuld smag, fyldig, cremet med lang sødmefuld eftersmag sammen med fin syre.
91 | 175,00 H.J. Hansen

Blandy’s Malmsey 10 Years Old

Kompleks duft, svesker, hø, citrus, lakrids, karamel, stor frugt. Rig smag, meget fyldig med fin sødme, lang, lang sødmefuld eftersmag hvor syren igen står kniv skarpt.
94 | 50 cl 245,00 H.J. Hansen

Blandy’s Malmsey 15 Years Old

Kompleks duft, fin sødme, svesker, lakrids, hø og citrus. Cremet, sødmefuld smag, fyldig med en sødmefuld frugt der driver ned gennem svælget sammen med en rensende syre. Mere rig end 10 Years, der til gengæld har en større intensitet.
93 | 50 cl 450,00 H.J. Hansen

Blandy’s Harvest Malmsey 2010

Stor, kompleks duft, udtalt hø, orangeskal, lakrids, karamel, floral tone. Rank, for en Malmsey slank, stor fylde midt i munden og meget fin sødme i eftersmagen sammen med rensende syre.
94 | 50 cl 230,00 H.J. Hansen

Francisco Albuquerque blev i 2014 “Årets Vinmager” i Vinbladet med denne begrundelse:

Francisco Albuquerque, vinmageren på Blandy, har en sjælden, troldeagtig egenskab: Han kan fastholde, konservere tid. Ikke som klokkeslaget, timeslaget, men i en mere abstrakt og kompleks form. Han er alkymist. Han kan ikke fremstille guld, men han kan fremstille en gylden væske, en duft, der åbner vores sind, gør os følsomme, sultne, sensuelt ophidsede eller blot magelige. Han er blandingens mester og med alle sine fade, der ligger i hans store Madeiratempel, tryller han, laver formler, ikke nedskrevet, men som den fantastiske smager han er, måske nedarvet – gennem generationer. Intuitionen, fornemmelsen, lidt her, lidt der, mere her igen og vupti, en Blandy’s Malmsey 10 Years Old der kan det hele: forspillet, spillet – teateret og efterspillet – scenefaldet. Vi forføres, nyder samme forestilling i glasset igen og igen, ingen lyd, kun en sindsstemning. At røre ved kanten af et glas, at blive berørt, at blive så doven at man næsten ikke orker at synke, for blot i eftersmagen atter at længes efter den samme forestilling.
Francisco Albuquerque forlænger vores liv og får vores liv til at føles længere. Hans gyldne væske, kaldet Madeira, legerer vores krop og vores sjæl, får os TIL at være, til at være dér, uden ord.

Læs også historien om Verdens mest holdbare vin