Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Bemærkelsesværdig

- Grüner Veltliner fra Zillinger

Østrig er rig på berømte vindistrikter – for eksempel Wachau eller Neusiedlersee, men der er en verden uden for Rom. I stedet lader vi blikket glide over til landets nordøstlige hjørne, hvor vi tæt på Wien finder Weinviertel. Hidtil har Weinviertel ikke gjort det store væsen af sig, selv om det med sine knap 16.000 hektar er landets største vindistrikt. Området er mest kendt for sund og billig dagligvin, men Herbert Zillinger har sat sig for egenhændigt at bevise, at Weinviertel kan frembringe vine af absolut Spitzenklasse. Vine, der spiller lige op med de bedste fra Østrigs klassiske vinområder.

Riesling kontra Grüner Veltliner

Weinviertel er først og fremmest nært knyttet til den østrigske signaturdrue Grüner Veltliner, hvor dette nationalklenodie stortrives i områdets særlige klima og med dets specielle geologiske forhold. Alligevel er det andre østrigske vinområder som eksempelvis Kamptal og Wachau, der hidtil har haft førertrøjen på, når det gælder Grüner Veltliner, der her spiller lige op med de bedst tænkelige Riesling vine.

Der er flere lighedspunkter mellem netop Riesling og Grüner Veltliner: Begge er syrefriske vine med fokus på mineralitet, eminent evne til at udtrykke terroir og med betydeligt lagringspotentiale. Det er aromatisk rige, men slanke vine, der altid opfører sig kultiveret og aldrig bliver vulgære, blot de dyrkes tilpas køligt og i en mager mineralsk jord. Begge er skoleeksempler på koldklimavins særlige dyder, men selvfølgelig går de hver deres unikke veje rent aromatisk.

Personligheden Grüner Veltliner

Flosklen om Grüner Veltliners særlige aromatiske udtryk bruger ordene friskkværnet sort peber og grapefrugttoner i frugten. Og noget er da også om snakken, men Grüner Veltliner kan langt mere end det. Det er en af bedste vine til at levere forbilledlig kompleksitet og alligevel bevare harmonien. Så godt som uden undtagelse fremstår Grüner Veltliner altid rank og delikat i modsætning til eksempelvis stor Chardonnay, hvis særlige talenter mere går i retning af styrke, fedme og fylde. Grüners elegante rigdom gør den også til en af de bredest anvendelige madvine på linje med den noget federe Pinot Gris.

Grüner Veltliner dyrkes overraskende nok kun i stærkt behersket mængde uden for Østrigs grænser, selv om arealet da er for stigende. Hvor der kan produceres glimrende Riesling, burde man også kaste sig over Grüner Veltliner. Men måske denne drue er for ukendt og dermed svær at sælge til samme priser som de bedste Rieslinger, selv om kvaliteten er fuldt ud sammenlignelig. Druens dokumenterede historie går i Østrig flere hundrede år tilbage, men det er først med hjælp af vore dages DNA-analyser, man har kastet lys over dens oprindelse: Grüner Veltliners fjerne forfædre viser sig at være Savagnin (Traminer) plus den totalt ukendte og stort set uddøde St. Georgen. Så Grüner Veltliner er på mere end én måde enestående.

Herbert Zillinger. Foto: www.andreasjakwerth.com

Herbert Zillinger

Herbert Zillinger har fra første færd fokuseret på Grüner Veltliner på grund af druens særlige talenter: Mineralitet, terroir-trofasthed og evne til at opnå en bemærkelsesværdig personlighed. Hermann overtog i en alder af tyve år familievingården tilbage i 1998 og har som ingen andre i Weinviertel formået at skabe vine, der ikke blot er af høj kvalitet, men også tør gå deres helt egne veje, når det gælder drueudtryk, struktur og terroir-præg.

Værktøjerne har været overgang til økologisk drift og siden certificering som biodynamiker.  Man har samtidig anvendt en række af de bedste principper fra naturvinsfilosofien om naturrespekt og mindst muligt intervention, men Zillinger har brugt dem uden at være forskrækket over at skulle gribe ind, når hensynet til vinkvaliteten har krævet det.

Vigtigst af alt er uden tvivl, at Herbert Zillinger har haft klare mål og ambitioner om at skabe enestående og anderledes vine. Renhed og præcision og karakterfuldhed er nogle af de nøgleord, der umiddelbart dukker op, allerede første gang man smager Zillinger-vinene.  Dette ikke blot endnu en Grüner Veltliner, men her en vinproducent, der har haft den fornødne dygtighed til at sætte sit helt personlige aftryk på vinene uden på nogen måde at undertrykke dyrkningsstedets indflydelse på den færdige vin.

Herbert Zillinger – med omhu og omhyggelighed i marken. Foto: www.andreasjakwerth.com

Omhu og udvikling

Udviklingsarbejdet starter selvfølgelig i marken, hvor enkeltmarksvine og lave udbytter er kombineret med størst mulige omhyggelighed i pasning og pleje af vinstokkene. I kælderen arbejder man med meget lange lagrings- og gæringstider, hvor flere af vinene gæres på ældre egefade.

Det kan da også smages i vinenes bemærkelsesværdige struktur. Zillingers Grüner Veltliner vine besidder en betydelig tanninmængde med en intensitet, som normalt er forbeholdt orangevine. Denne tæthed kombineret med stor ekstraktrigdom er med til at gøre Zillingers vine madkrævende. De viser først for alvor deres kvaliteter, når de får et passende modspil, og de kan hamle op med mange retter, der normalt ville kræve en lettere rødvin.

Sluk nu den mobiltelefon

For at få det fulde udbytte af Zillingers vine skal man først og fremmest have god tid. Vinene springer ikke lige ud af flasken for at charmere en på få sekunder. Vinene er usædvanlige på den spændende måde, da de rummer hvert deres personlige udtryk for deres voksested og for Zillingers særlige vinifikationsmetoder. Ikke blot kræver vinene ubrudt opmærksomhed, men også god tid, før man helt og fuldt forstår dem og værdsætter dem efter fortjeneste.

Testvinene udviklede sig markant i glasset, og de præsenterede sig først optimalt næste dag, så det kan varmt anbefales at dekantere dem før servering. Et andet bevis for deres rigdom afspejler sig i valget af det rette glas. Som et eksperiment smagte jeg flere af vinene i Zaltos store Bourgogneglas, der normalt er forbeholdt rødvine. Men Zillingers vine udfoldede først deres detaljerigdom, harmoni og kompleksitet fuldt ud, når de fik mere plads i vinglasset til at slippe alle deres indestængte talenter løs. Jeg tolker det derhen, at vinene ikke blot har lang holdbarhed, men også rummer betydeligt udviklingspotentiale.

Eller sagt på en anden måde: Zillingers tilgang til Grüner Veltliner druen er så personlig og så vellykket, at hans vine skiller sig markant ud fra alle andre østrigske producenters vinstil. Zillingers vine er ægte bemærkelsesværdige.

SMAGNING

Neuland WelschRiesling 2019 Weingut Herbert Zillinger, Østrig

Spicy, velkrydret citrus-frugtnæse med lidt smørtoner, god styrke og pæn mineralitet. Stilistisk tæt på god Alsace Sylvaner. Frisk syre og flot ekstrakt. Velbygget og solid smag med diskret bolsjet krydderi og pæn længde. Lettilgængelig, ren og umiddelbart charmerende vin. 11 procent.
88 | tilbudspris 115,00 Bichel Vine

Horizont Grüner Veltliner 2018 Weingut Herbert Zillinger, Østrig

Kompleks og floral duft med diskrete honningtoner tilsat grapefrugt og friske grønne urter. Delikat, kultiveret og harmonisk og med god druetypicitet. Meget kontant struktureret vin, hvor frugten er lidt tilbagetrukket til fordel for den markante mineralitet. Personlig, kølig og veldimensioneret smag med gode citrustoner, flot ekstrakt og fornem sødmefuldhed. 12,5 procent.
90 | tilbudspris 130,00 Bichel Vine

Ried Hohes Eck Grüner Veltliner 2018 Weingut Herbert Zillinger, Østrig

Rig citrus- og grapefrugt med betydelig detaljerigdom og et lettere røget krydderi. Diskret egetræ, intens mineralitet og kultiveret sødmefuldhed. Præcist og køligt aromatisk udtryk med grønne urter. Delikat vin med stringent, rank, kølig frugt og fornem syrerigdom og mineralitet i særklasse. Saftig og personlig vin med eksotisk krydderi beslægtet med topkultiveret Muscat. 13,5 procent. 92 | tilbudspris 140,00 Bichel Vine

Ried Vogelsang Grüner Veltliner 2018 Weingut Herbert Zillinger, Østrig

Grannåle, grønne urter, rigt grapefrugtkrydderi og intens mineralitet. Styrke, kølig delikatesse og fornem kompleksitet. Seriøs vin med rig, veldimensioneret syre og sprød delikatesse og flot saftighed. Imponerende mineralitet under den store ekstraktrigdom og den solide tanninstruktur. Umiddelbart tiltalende og af høj klasse. 14 procent.
93 | tilbudspris 180,00 Bichel Vine

Radikal Grüner Veltliner 2017 Weingut Herbert Zillinger, Østrig

Stor personlighed med kompleks duft med et touch kandiseret frugt og enorm tyngde tilsat grannåle, nødder, kaffe og egetræ. Imponerende dybde i det unikke krydderi. Udsøgt harmoni og fornem syrebalance. Tæt og meget ungdommelig mundfrugt bygget op omkring intens, saftig og bemærkelsesværdig ekstraktrigdom. En vin med en stor fremtid for sig og alligevel dybt charmerende allerede i dag. 13,5 procent
94 | tilbudspris 300,00 Bichel Vine

Elementar Grüner Veltliner 2016 Weingut Herbert Zillinger Qualitätswein, Østrig

Kraftfuld, fuldmoden og dybt personlig frugt. Detaljerig med både likørtoner og Sherryaromaer og et markant og godt alderspræg med veludviklet egetræ tilsat delikate, diskrete harpikstoner. Styrke og tyngde og særpræg. Fuldmoden mundfrugt med markant syrepræg og aromaprofil i stil med Savagnin fra Jura. Intens mineralitet og alligevel fin lille underliggende sødme. Imponerende kompleksitet, god sprødhed og betydelig og velkrydret længde. Bør sikkert drikkes nu. 11,5 procent.
 93 | tilbudspris 300,00 Bichel Vine