Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Både alkohol og elegance

I 2017 overtog unge Benjamin Gras som sjette generation styret på Domaine Santa Duc i Gigondas. Hans far, den stadig i høj grad aktive Yves Gras, havde på det tidspunkt regeret siden 1985, da han afløste sin far og erstattede den hidtidige praksis med at sælge hele produktionen til negocianter. Nu skulle vinene sælges til hans egne kunder i ind- og udland, og det blev ikke mindst udlandet, som aftog dem. Det var en slags revolution, og Benjamin Gras har også med sit indtog i førersædet skabt forandring.

Da Yves Gras kom til, gik han i spidsen for den gryende tendens til at reducere sprøjtning og gødskning til fordel for det, der kaldes organisk dyrkning af vinmarkerne. Begrebet er lettere diffust, men også et stadium på vejen mod den regulære biodynamiske kultivering, som Benjamin Gras er optaget af. Et ophold på Domaine de la Romanée-Conti skubbede til de planer om at introducere biodynamiske metoder på Santa Duc, som samtaler, læsning og andre vinbønders erfaringer havde modnet i ham. Den økologiske certificering blev opnået i 2012 og den biodynamiske i 2017 med det resultat, at vinene i dag er mindre kraftfulde end før til fordel for balance, harmoni og frugt. ”Vin skal kunne drikkes”, som han siger og erkender samtidig, at der er forskellige definitioner af begreber som finesse og elegance. Det er en nødvendig tilføjelse, når de vine, man fremstiller, ikke ligefrem er alkoholsvage.

Domaine Santa Duc har udvidet den oprindelige vingård med moderne faciliteter.

På Santa Duc bliver der ikke fjernet blade fra vinstokkene for at give mere adgang til den sol, som der er rigeligt af i det sydlige Rhône. Der høstes ikke ”grønt”, og druerne bringes i hus lidt tidligere end før, fordi man går efter syre og ikke efter mere sukker. Hektarudbyttet er lavt, under de tilladte 35 hl, og der plantes mere og mere Mourvèdre på de 13 ha i Gigondas. Det er en druesort, Benjamin Gras går stærkt ind for, men han skal selvfølgelig overholde de lovbefalede minimum 50% Grenache. De to andre druesorter, der indgår i Gigondas, er Syrah og Cinsault. Ud over Mourvèdre er Benjamin Gras optaget af Cinsault, som han kalder ”en meget interessant drue, som skal tøjles for ikke at yde for meget.” I kælderen fokuseres der på store træfade og desuden amforaer af ler.

Masser af kalksten

Begrebet terroir spiller en stor rolle i Rhône-området, hvor vinmarkerne præges af at have været havbund i forhistorisk tid. I Gigondas er der især masser af kalksten i jorden, mere end i andre dele af Rhône-dalen. Domaine Santa Duc har 13 ha vinmarker i Gigondas og fik i 2009 stykket 6 ha sammen i Chateauneuf – et notorisk vanskeligt og dyrt område at etablere sig i. Ifølge Benjamin Gras har vinene fra Cháteauneuf-du-Pape ry for at være ekstremt kraftfulde og er følgelig ikke særligt efterspurgte. ”Men sådan var oprindelig Cháteauneuf aldrig. Det er en harmonisk, frisk og elegant vin, når den er rigtig og bedst.”

Santa Ducs marker i Gigondas ligger fortrinsvis i lavlandet, hvor det ikke skorter på høje temperaturer i vækstsæsonen. Jorden rummer foruden kalksten rødt grusholdigt ler og er generelt yderst næringsfattig. Alt i alt en kombination, som på den ene side fremmer opbygningen af sukker i druerne og dermed høje alkoholprocenter i vinen, og på den anden side indebærer muligheder for at styre i retning af den stil, Benjamin Gras bekender sig til. ”Jeg hader sødlige, kraftfulde vine”, som han siger.

Trods alkoholprocenter op til 15 er harmoni, elegance og saftighed da også et gennemgående træk i Santa Ducs Gigondas-vine med navne som Aux Lieux-Dits, Les Hautes Garrique og ikke mindst Clos Derriéres Vieille. Det er vine i prisklassen 230-395 kroner. Mere overkommelig er den milde, frugtsmagende og harmoniske Côtes-du-Rhône Les Quatre Terres: 120,00. Les Hautes Garrique er blandet af Grenache og Mourvèdre i forholdet 60/40. Benjamin Gras har reduceret andelen af Grenache og ville ønske, at der ikke var den restriktion, som dikterer mindst 50% Grenache i vinen. Så han har eksperimenteret med ren Mourvèdre, men den slags er foreløbig ikke god tone i Gigondas.

I Santa Ducs vine fra Châteauneuf-du-Pape indgår op til 85% Grenache og derudover Syrah som i den elegante Habemus Papam, Mourvèdre som i den meget tiltalende Les Saintes Vierges og Grenache, Mourvèdre samt Cinsault i Pied du Baud, en flot og kompleks vin med både sødme og tanniner og et let præg af lakrids. Det er vine til priser fra 325,00 til 550,00 med den stærkt tiltalende ”La Crau Ouest” som den dyreste. Dens indhold af Grenache har udelukkende ligget på amforaer.

Benjamin Gras var i Danmark for dels at besøge sin importør, Bichel, dels for at skænke op for de mange, som troppede op til ”Gigondas Experience” på Nimb i København. Ud over en walk around-smagning kunne et begrænset antal deltage i en såkaldt masterclass, som især handlede om kunsten at skelne dufte fra hinanden.

Indledningsfoto: Yves Gras  med sønnen Benjamin Gras.