Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Arran Single Malt

Interessen for eksklusiv whisky blomstrer med uformindsket styrke, og samlere og whisky-entusiaster kan i dag boltre sig i en udvalgsrigdom, man aldrig har oplevet mage til. Det er de bedste whiskyers unikke karakter, der for alvor driver efterspørgslen og dermed sender priserne mod himlen. En af de mest ansete whisky-typer er skotsk single malt. Her har destilleriet Lochranza på øen Arran sit helt eget bud på, hvordan man skaber markant personlighed.

Hvad er Single Malt

I vinverdenen er vine fra én bestemt mark ofte efterstræbte topvine, der har opnået berømmelse på grund af deres evne til at udtrykke deres oprindelsessted egenart. Samspillet mellem druer og mark kan frembringe vine med en enestående personlighed, der ikke kan eftergøres andetsteds. Det er lidt af den samme jagt på et unikt smagsudtryk, der er baggrunden for single malt konceptet. Helt kort indikerer navnet Single Malt, at der er tale om Whisky, der kommer fra ét veldefineret destilleri og som altså ikke er et blandingsprodukt fra flere oprindelsessteder – i modsætning til Blended Malt. Yderligere skal single malt Whisky være destilleret på gammeldags Pot Stills, og udgangsmaterialet skal være byg.

Whisky laves jo ikke på vindruer, men til single malt på noget så uglamourøst som byg – altså ganske almindeligt korn. Her skal man gøre sig mere end almindelig umage for at kunne spore personligheden tilbage til dyrkningsstedet. Blot byggen har en tilpas generel kvalitet – målt efter stort set de samme principper, som bagerier bruger – er den velegnet til at frembringe glimrende whisky. Så personligheden har i single malt Whisky andre kilder end i vinverdenen.

Det personlige præg

Whisky fremstilles lidt efter samme recept som øl, hvor man først forspirer kornet. Denne spiring sørger for, at kernernes naturlige enzymer får chancen for at nedbryde stivelsen til nogle mindre kulhydrattyper, der er tilgængelige for gæren. Det er disse spirede kerner, der udgør ”malten”, der ristes og formales, hvorefter der tilsættes vand, så gæringen kan starte. Det alkoholiske slutprodukt destilleres, og en ny Whisky-baby er født. En fremstillingsmetode, som deles med Vodka, der rent teknisk er snublende nær på Whisky, selv om slutresultatet er vidt forskelligt.

Destilleriet Lochranza på øen Arran

Men hvor kommer så whiskys enestående karakter fra? Fire af de væsentligste kilder er vandet, ristningsmetoden, destillatøren og endeligt egefadslagringen.  Det er også de fire komponenter, der giver destilleriet Lochranza på øen Arran sit særpræg.  Arran er navnet fra den lille ø ud for Skotlands vestkyst, hvor man byggede destilleriet tilbage i 1995. Lokationen blev valgt på grund af det særlige vand, man havde lige uden for døren. Der er tale om en lavvandet klassisk skotsk Loch, der har ultra rent og ultra blødt vand. Og vandets særlige mikrobielle flora er det, der driver gæringen og påvirker slutresultatet. Det menneskelige touch er også afgørende, så det gælder om at finde en helt igennem kompetent Master Distiller. Destillationsprocessen skal ikke styres, men man skal udvælge præcis den rette delmængde af det meget komplekse destillat, de traditionelle pot-stills leverer.

Kunsten at vælge egetræ

Den måske væsentligste enkeltfaktor for Arrans særpræg er uden tvivl de egetønder, whiskyen lagrer på – i tyve år eller længere. Der er tale om genbrug, da smagsindtryk fra trætøndernes tidligere liv hænger ved, og det giver sit fingeraftryk på den færdige whisky efter et mangeårigt og nært samliv. I Arrans tilfælde bruger man i overvejende grad fade, der enten har været brugt til Bourbon-whisky eller tønder, der har rummet sherry. Bourbon-fadene er gode til at give et særligt vanilie røgpræg og et potent krydderi, mens sherryfadene giver finere og mere frugtige aromaer. Men Arran når vidt omkring i valget af egefadstyper, og man markedsfører også whisky lagret på Amarone-, Sauternes- og Portvinsfade.

Den færdige whiskys smagskarakter styres så ud fra blendet af de fade, man efter nøje udvælgelse har valgt at lade den unge whisky lagre på. Ved flaskningen kan man via hver enkelt fads særlige karakter sammenstikke en whisky med den ønskede aromaprofil, hvor sherrypræget er afbalanceret med Bourbon-præget. Eksempelvis markedsfører Arran to specielle whiskyer, hvor der udelukkende er anvendt små Bourbonfade – Quarter Cask – og én, hvor whiskyen kommer fra rene sherryfade – Sherry Cask. Her kan man for alvor erkende fadets afgørende indflydelse på det færdige produkts aromakarakter.

Glem alt om tørv

Vandet spiller som nævnt en afgørende rolle for whiskyens krydderi, og mange forbinder uden tvivl smagen af skotsk single malt med kraftige doser tørverøg, jod og kamfer. En karakter, der dels skyldes brug af tørverøg ved tørring af den færdigspirede malt, og dels kan føres tilbage til vandet, der kan komme fra søer med et tørvemoselignende præg. Arran har valgt at gå sine egne veje og lade tørv være tørv. Man går i den stik modsatte retning og satser klogelig på et totalt rent smagsindtryk blottet for tørverøg. Arran Whisky bringer derfor let tanken hen på Cognac eller tilsvarende fadlagrede druespiritusser. Denne renhed sætter på ingen måde det autentiske single malt præg over styr. Tværtimod giver det plads til, at de finere og mere subtile aromaer kan komme til udtryk, og denne delikattese går som en rød tråd gennem Arran-sortimentet.

Basisproduktet er Barrel Reserve, der har været lagret i otte år og som primært satser på frugtighed. Der er mere karakterfuldhed i 10 Years Old, der er destilleriets mest populære produkt, hvad der er absolut fortjent. Ønsker man at stifte bekendtskab med de mere eksklusive varianter, fås der også en 18 års og en 21 års udgave, der på bedste vis illustrerer, hvorfor lagring af single malt er så populær. Smags- og duftindtrykket er her mere komplekst, veludviklet og personligt. Single malt er aldrig nogen billig drik, og eksempelvis forhandles 10 års udgaven til cirka 400 kroner, hvad der trods alt er en fornuftig pris, når det sammenholdes med tilsvarende kvalitetsspiritusser, som eksempelvis Cognac eller Rom.

Arran forhandles af Lago-import. Læs mere om Arran og mange andre whiskyer på lago.dk, der også anviser nærmeste forhandler.

The Arran Malt – Barrel Reserve – 43% – 299,00
The Arran Malt – 10 Years Old – 45% – 399,00
The Arran Malt – 18 Years Old – 46% – 899,00
The Arran Malt – 21 Years Old – 46% – 1.199,00
The Arran Malt – Sherry Cask “The Bodega” – 55,8% Cask Strength – 499,00
The Arran Malt – Quater Cask “The Bothy” – 56,2% Cask Strength – 550,00