Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Alto Piemonte på vej op

Alto Piemonte er den fælles betegnelse for den nordligste del af Piemonte. Ligesom Langhe i syd omfatter Barolo, Barbaresco, Roero osv., er Alto Piemonte stykket sammen af små vindistrikter: Valli Ossolane, Bramaterra, Coste della Sesia, Lessona, Boca, Fara, Ghemme, Sizzano, Colline Novaresi og Ghemme. To af dem – Ghemme og Gattinara – er omfattet af DOCG-reglerne, resten af DOC.

Alto Piemonte er ikke noget stort område, så umiddelbart skulle man ikke tro, at vinene fra de forskellige appellationer er synderligt forskellige. Men det er de. Ikke mindst hjulpet på vej af den demografiske udvikling siden Anden Verdenskrig, men også – og især – på grund af faktorer som geologi, flora og fauna. Geologisk er området gennem millioner af år ændret fra at være dækket af hav til det nuværende bjerg- og morænelandskab. Udsigten til Europas næsthøjeste bjerg, Monte Rosa, er både en påmindelse om indflydelsen på jordbundsforholdene og på klimaet. Kølige briser fra nord sørger for, at druerne ikke bliver brændt af i de varme somre, og om vinteren skærmer Alperne mod den værste kulde nordfra.

En alvorlig skovbrand hærgede sidst i marts et stort område i Alto Piemonte

Indtil Anden Verdenskrig var Alto Piemonte ét vindistrikt, men sliddet i vinmarkerne blev som så mange andre steder opgivet til fordel for arbejde i fabrikker. Flugten fra land til by betød, at det tilplantede areal med vinstokke skrumpede drastisk – fra 45.000 til ca. 700 ha. I dag fremstilles under 2 mio. liter vin, men der er kræfter i gang for at øge produktionen. Det må man formode skal ske gennem nyplantninger, for ser man på det antal hektarer, vinbønderne ejer i dag, er der ikke store muligheder for udvidelse. De største jordbesiddere blandt medlemmerne af Consorzio Tutela Nebbiolo Alto Piemonte har op til 40 ha, men hovedparten ejer helt ned til 1 ha. Så det er indlysende, at ret mange familier ikke udelukkende kan klare sig for det, vinene indbringer.

Markante forskelle

Til gengæld har opsplitningen af Alto Piemonte i de mange appellationer som nævnt medført vine med ret markante forskelle. Det spiller også ind, at DOC- og DOCG-reglerne – som blev indført mellem 1969 og 2009 – varierer fra appellation til appellation. Selv om Nebbiolo ligesom nede sydpå er den absolut vigtigste druesort, betyder den store variation i jordbundsforholdene, at netop Nebbiolo ikke trives lige godt alle steder. Derfor er der traditionelt plantet supplerende druesorter som Vespolina og Uva Rara (Bonarda) samt Croatina, og for nogle appellationers vedkommende er det påbudt at blande Nebbiolo med de øvrige sorter.

Man kan altså møde ren Nebbiolo, ren Vespolina og blandinger med 2-3 druesorter, så når det drejer sig om at tage stilling til Alto Piemontes vine, kan man med stor fordel troppe op med åbent sind. Lykkes en 100% Nebbiolo optimalt, er dagen reddet. Men Nebbiolo blandet med nogle eller alle de øvrige druesorter kan også være en fin oplevelse.

Lorella Zoppis, ejer af vingården Antoniolo i Gattinara, er consorzios utrættelige præsident

Og just sådan var det, da Consorzio Tutela Nebbiolo Alto Piemonte for tredje gang kaldte til ”Taste Alto Piemonte” i Novara vest for Milano. Der var som sædvanlig – og som tidligere rapporteret i Vinbladet – en stor smagning af 50 vine, frokoster og middage med flere vine samt vingårdsbesøg, hvor producenter havde slået sig sammen om at præsentere deres vine. Efter 3 intense dage er der aflejret et indtryk af en region, som år efter år opviser bedre og bedre takter. Der er stadig vine, som i forskellig grad mangler appel til moderne vindrikkere. Til gengæld dukker nye navne op, som overrasker med vine, der har både kant og charme.

Der fremstilles hvidvin i Alto Piemonte, men i forbindelse med ”Taste Alto Piemonte” lægger Consorzio desværre decideret vægten på rødvinene. Så der var kun mulighed for at smage et fåtal udgaver af den lokale druesort Erbaluce, som menes at være en slægtning til Greco. Hvidvinene er med i nedenstående oversigt.

Smagningen af et halvt hundrede vine foregår hvert år i Novaras Castello Visconteo Sforzesco.

De bedste vine

I det følgende opregnes de vine appellation for appellation, som umiddelbart klarede sig bedst i de forskellige smagninger. Der nævnes årgang, producenten og vinens navn, hvis den har sådan et. Det markeres med et (N), hvis vinen er ren Nebbiolo. De øvrige er blandede.

Colline Novaresi:

2018 Guido Platinetti, ”Vespolina”. 2018 Alfonso Rinaldo, Bianco ”Costa di sera dei Tabacchei”. 2017 Alessio Grossini, Bianco ”Luce”. 2015 Pietraforata, ”Sagezza” (N), 2012 Filadora (N), 2009 Enrico Crola, ”Giulia” (N). 2018 Alessio Grossini, ”Bianco” (Erbaluce). 2016 Gianluca Zanetta, ”Opera 32” (N).

Coste della Sesia:

2016 Cascina Preziosa, ”Castleng” (N), 2016 Fabio Zambolin, ”Vallelonga” (N), 2015 Franchino Raviciotti (N). 2014 Massimo Clerico, ”Spanna”.

Valli Ossolane:

2016 Cantine Garrone, ”Prünent”, (N), og 2016 ”Ca’ d’Maté.

Fara:

2015 Gilberto Boniperti, ”Barton” og 2016 ”Carlin” (N). 2014 Francesca Castaldi (rød) og 2018 Rosato (N).

Sizzano:

2015 Cantina Comero.

Bramaterra:

2015 Odilio Antoniotti. 2015 La Palazzina, ”Balmi Bioti”. 2015 Riserva, La Tur, ”Bramaterra”. 2013 Rossa Roccia, ”Bramaterra”.

Lessona:

2015 La Prevostura. 2011 og 2013 Riserva Massimo Clerico samt 2014 ”Spanna” (N). 2011 Pietro Cassina, ”Tanzo” (N). 2010 Tenute Sella, ”San Sebastiano allo Zoppo”.

Anna Sertorios Podere ai Valloni er en sikker vinder i de årlige smagninger

Boca:

2015 Sergio Barbaglia. 2015 Davide Carlone. 2013 Poderi Garona. 2011 Podere Ai Valloni ”Vigna Cristiana” og 2017 ”Rosso Sass Russ”.

Ghemme:

2013 Riserva Rovellotti, ”Costa del Salmino”. 2013 og 2008 (N) Torraccia del Piantavigna. 2011 Miru’, ”Vigna Cavenago”. 2010 Ca’Nova – Codecasa Giada, ”San Quirico (N). 2015 Casa Vinicola Paride Chiovini (N). 2012 Pietraforata, ”Ghemme”.

Gattinara:

2014 Antoniolo, ”Osso San Grato” (N). 2014 Nervi, ”Vigna Molsino” (N) og 2015 ”Gattinara” (N). 2013 og 2014 Stefano Vegis, ”Vegis” (N). 2012 Riserva Cantina Delsignore, ”Borgofranco” (N). 2011 Il Chiosso ”Galizja”.

Barolo rykker ind

Nervi er nu i hænderne på Roberto Conterno fra Barolo

I det sydlige Piemonte følger man naturligvis med i den positive udvikling nordpå, og som et konkret udtryk for interessen har Barolo-producenten Giacomo Conternos ejer, Roberto Conterno, overtaget hovedparten af aktierne i det hidtil norskejede Nervi i Gattinara. Det er et ret usædvanligt skridt for en producent, som nærmest er indbegrebet af Barolo, men baggrunden er et personligt venskab med Erling Astrup, den hidtidige ejer af Nervi. Vinene fra Nervi scorer usvigeligt højt i ”Taste Alto Piemonte”s smagninger, så Roberto Conterno har ikke købt katten i sækken. Nervis vinmarker i Gattinara ligger i op til 420 meters højde og har kalkfattig, leret og vulkansk terroir. Der er fortrinsvis  plantet Nebbiolo, men også lidt Vespolina og Uva Rara. Ejendommen er på 27 ha og er blandt de ældste i Gattinara. Det skal blive interessant at følge Nervi under det nye ejerskab, men at dømme efter årgang 2015, som bærer Roberto Conternos signatur, er der intet at frygte. Kvaliteten er stadig perfekt.

Indledningbilledet viser de professionelle sommelierer der sørger for at afvikle den store smagning uden forsinkelser.