Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Aligoté – den grimme ælling?

Hvid Bourgogne er uløseligt knyttet til Chardonnay, men appellationsreglerne tillader også rene Aligoté-vine. Aligoté er dog normalt henvist til at stå i skammekrogen som en helt igennem sekundær drue, der mest er sat i verden for at blive tvangsgiftet med solbærlikøren Crème de Cassis og blive transformeret til en Kirr. Men Aligoté fra de rette marker og i de rette hænder kan frembringe glimrende hvid Bourgogne med et ganske andet udtryk end den vanlige Chardonnay-version.

2019 Aligotay fra Domaine Jerome Galeyrand forhandles af Sigurd Müller

I skyggen af Chardonnay

Én af min lit livs mest betagende hvide Bourgogner rummede ikke en dråbe Chardonnay, men bestod udelukkende af Aligoté, der var tryllet frem af det mytiske Domaine van Berg med brug af ekstremt lave udbytter fra ældgamle vinstokke. Meget tyder på, at tiden er ved at være inde til at give Aligoté oprejsning for fortidens beskæmmende krænkelser og sige undskyld på passende vis ved at købe mere Aligoté. I hvert fald fornemmer man, at flere og flere Bourgogneproducenter tager Aligoté alvorligt, da de har indset druens kvalitetspotentiale, blot den får samme VIP-behandling, som normalt er forbeholdt kong Chardonnay.

I Bourgogne er det i dag kun omkring de seks procent af arealet, der er beplantet med Aligoté. Man anslår, at der er cirka 500 hektar i Côte d’Or og op mod 200 i Chablis. Det er bestemt ikke de mest prestigiøse marker, hvor druen er blevet sluppet inden for stenmurene, da den ofte scorer lavest på Domainets prisliste.  Men der er trods alt tegn på fremgang, og man kan nu følge FaceBook-gruppen ”Les Aligoteurs”, hvor en række serøse vinproducenter gør alt for at promovere druen.

Druens andenrangsrolle afspejles også i klassifikationssystemet, hvor Aligoté normalt må nøjes med at kalde sig AOC Bourgogne, men dog har fået lov at tilføje druenavnet. En enkelt undtagelse finder vi i Côte Chalonnaise, hvor landsbyen Bouzeron har fået patent på at give Aligoté sin egen AOC, da kommunen er kendt for at producere Bourgognes bedste Aligoté.

Bouzeron er da også belagt med en mere restriktiv udbyttebegrænsning på 45 hektoliter pr. hektar. Men Bouzerons førerrolle kan sagtens blive truet og vil måske høre fortiden til. For mangt og meget positivt er hændt for denne lavstatusdrue i de senere år. Man kan med fuld ret sige, at tiden arbejder for Aligoté.

2018 Domaine Francois Confuron-Gindre forhandles af Erik Sørensen

Historien om en prygelknabe

Aligoté modner sent – markant senere end Chardonnay, hvad der hidtil har været problematisk i det en gang så kølige Bourgogne. Men i takt med at vi har fået et lunere klima, viser druens sene høsttidspunkt sig at være en fordel. Det er ikke længere noget problem at få fuldmodne Aligoté-druer i hus, før efterårets kulde og fugt sætter en kæp i hjulet, hvorimod Chardonnay kan være vanskelig at høste med fornøden syrefriskhed i særligt varme år.

Aligoté er med rette berygtet for at sætte mange druer og for at være så kraftigtvoksende, at der skal bruges ekstra tid og kræfter på at holde den beskåret. Yderligere har der været langt bedre økonomi i at sælge de globalt populære Pinot og Chardonnay, så ikke blot er arealerne med Aligoté beskedne, men de bedre vinmarker er forbeholdt de mere lønsomme druesorter.

Dette er dog ved at ændre sig, i takt med at Aligoté opnår bedre og bedre priser. Ikke blot er modningsproblemerne forsvundet, men når man for alvor skærer ned på udbyttet, dukker druens bedre egenskaber op. Der er ved at blive startet en god cirkel, hvor kvaliteten er i stadig fremgang, og det smitter af på priserne og dermed på, hvor seriøst den behandles både på marken og i kælderen. Der er ved at være god grund til at lade Aligoté overtage de arealer, der er blevet rigeligt varme til Chardonnay.

Les Petis Poiriers  2018 fra Domaine Chavy-Chouet forhandles af Erik Sørensen

Syrens velsignelser

Aligoté finder man også i andre franske vindistrikter, og landets totale areal er på cirka 2.000 hektar. Den rige syre gør, at druen er velegnet som udgangspunkt for mousserende vine, og den indgår da også hyppigt i Crémant de Bourgogne. Reelt har den da også sneget sig ind i flere klassiske hvide bourgogner på en slags fribillet, da ganske mange marker har haft en smule Aligoté stående i Chardonnay-rækkerne, og Aligoté-syren har været en nyttig komponent i flere field-blends.

Aligoté blev før i tiden plantet i pæne mængder på Corton-højen, hvor den angiveligt skulle komme til at minde om Corton Charlemagne efter lang tids lagring. Syren bidrager da også til holdbarheden, og rene Aligoté-vine fra særligt gode år har vist, at de kunne holde og udvikle sig i over 20 år.

Men skal man for alvor finde betydelige arealer med Aligoté, må man lade blikke glide længere østpå. Helt uden for Frankrigs grænser, hvor druen har været særdeles populær i mange år. Populariteten skyldes druens evne til at bibeholde syren under selv varme dyrkningsvilkår, hvad der ikke mindst har været nyttigt i de gamle sovjetrepublikker, men også på Balkan. Eksempelvis er man i Bulgarien oppe på 2.500 hektar, og Rumænien rummer 10.000 hektar, hvad der langt overgår det franske Aligoté-areal.

Forvent ikke en Chardonnay

Chardonnay er en letforståelig og umiddelbart charmerende charmetrold med sin rige frugt og sin betydelige mundfedme. De samme fordele ejer Aligoté-druen ikke, da den fra naturens hånd giver en langt spinklere vin med mere fokus på mineralitet end på frugt. Selv de bedre Aligoté’er vil skuffe, hvis man forventer den samme overdådighed, som er Chardonnays adelsmærke.

Aligoté udmærker sig derimod ved sin friskhed, sin lethed og sin rankhed, sin klare mineralitet og ofte ved rigtig meget frugtsyre. Syren kan dog sagtens være en fordel, hvis udbyttet bliver så lavt, at ekstrakten giver et tilpas sødmefuldt modspil, der fuldender smagsindtrykket og genopretter balancen. Mange af de bedste Aligoté-producenter arbejder bevidst med at lade druens egen identitet komme til udtryk og ikke blot forsøge at lave en mini-Chardonnay, hvad der kun alt for let vil skuffe.

Druens mere spinkle karakter betyder også, at madvalget nødvendigvis er anderledes, da Aligoté kræver langt lettere retter for ikke at blive overdøvet. Den er ideel til mange rene grøntsagsretter, der ofte er ganske syrerige, så her er måske en af vegetarernes kommende yndlingsvine. Aligoté kan i sine mere syrerige inkarnationer med fordel serveres et par grader varmere, end hvad man normalt ville vælge Chardonnay.

Udvalg og priser

Bourgogne Aligoté 2018 fra Domaine Buisson-Battault forhandles af Vinova

Udvalget på det danske marked er støt stigende, og man når langt for omkring de 150 kroner, hvad der efterhånden ikke rigtig batter, hvis man vil drikke klassisk hvid Bourgogne. Får man så valuta for sine penge? Med den rette tilgang til vinen begynder pris og kvalitet at hænge fornuftigt sammen, men det kræver en vis tilvænning, hvis man har indstillet sin smagsradar på ”Hvid Bourgogne”.

Aligoté-oplevelsen er afgørende forskellig fra det gængse Bourgogne-udtryk, men er bestemt ikke uinteressant. Især, hvis man har en svaghed for vine, hvor mineraliteten spiller førsteviolin. Man får i de bedste tilfælde en topmineralsk, delikat og forfriskende vin med masser af sprødhed. Blot et par års lagring giver en meget sammensat næse, hvor man kan genfinde mange af de mere subtile aromaer, der kendetegner vanlig hvid Bourgogne.

Et af de mere overraskende indtryk fra smagningen var, at mange 2018-vinene allerede syntes lettere afblomstrende, hvorimod 2019 var i topform, mens 2020 generelt endnu var for unge.  Der er i alle tre tilfælde tale om ganske lune årgange på udmærket kvalitetsniveau, så det er svært at sige om vinenes udviklingsmønster er generelt, eller om det et udslag af årgangsvariationen. En anden mulig forklaring er, at man først for nylig er begyndt af højne Aligoté-kvaliteten.

Men trods alt er konklusionen, at fremtiden uden tvivl vil højne respekten for Aligotés særpræg og sikre en bredere erkendelse af druens berettigelse. Vi skal ikke som vanlig forvente en Chardonnay-look-alike, men nyde Aligoté på dens egne præmisser. Her er endnu en drue, som Bourgogne formår at give et unikt og autentisk udtryk.

Cuvée Passion 2020 fra Domaine Armelle et Bernard Rion forhandles af Sigurd Müller

Aligoté fra Bourgogne

Bourgogne Aligoté « Vieilles Vignes » 2020 Domaine Albert Sounit, Buxy

Næse med udfoldet og frisk ferskenfrugt. Ren, delikat og givende og med pæn lille floralitet. Klassisk Bourgognekarakter, der let leder tanken hen på Chardonnay uden at sætte druekarakteren over styr. Citruspræget mundfrugt med nydelig substans og pæn balance. Letdrikkeligt helhedsindtryk og diskret sødme.
88 | 159,00  Kjær & Sommerfeldt 

Bourgogne Aligoté « Cuvée Passion » 2020 Domaine Armelle et Bernard Rion, Vosne-Romanée

Rank, kølig og intens mineralsk næse med frisk lille blomsterparfume. Delikat, ren og med præg af grønne æbler. Let vin med intens syre og glat frugtighed og med mineralsk helhedspræg. Masser af rankhed og god længde. 87 | 110,00 Sigurd Müller

Bourgogne Aligoté du Grappin 2020 Andrew & Emma Nielsen, Beaune

Intens, veludfoldet frugt med god dybde. Diskret og velkrydret næse med flot styrke, dejlig tæthed og betydelig detaljerigdom. Intens syre og solid, saftig mundfrugt. Aromatisk, rank og ren. Fin lille sødme, udmærket præcision og tiltalende ekstraktrigdom.
88 | 185,00 Vinova.dk

Bourgogne Aligoté 2019 Domaine de la Folie, Rully

Stringent, meget rank og ren næse, hvor mineraliteten er i fokus. Afdæmpet, delikat citrusfrugt og pænt med detaljer. Saftig, frisk vin med vellykket syrebalance og god aromarigdom. Betydelig frugttæthed i den let parfumerede frugt. Tiltalende Aligoté på udmærket teknisk niveau. 89 | 135,00 v/12 fl Philipson Wine

Les Chanterelles 2019  fra Domaine Guy-Bocard forhandles af Vinens Verden
Bouzeron 2019, Domaine Gagey Louis Jadot , Beaune

Aromatisk og delikat frugtnæse med mange gode detaljer, tiltalende ferskenpræg og med god floralitet. Åben, givende, charmerende og med tiltalende bitterstoffer. Rank, kølig smag og fornem frugttæthed. Veldoseret sødmefuldhed og med et touch egetræ. Dejlig saftighed, fin længde og på flot teknisk niveau.
89 | 195,00 Kjær & Sommerfeldt 

Bourgogne Aligoté « Les Chanterelles » 2019  Domaine Guy-Bocard, Meursault

Let røget frugt med køligt præg af grønne æbler. Solid mineralitet og diskret parfume. Delikat og præcis og med udmærket intensitet, der vokser pænt i glasset. Rigt aromabillede, ekstraktrig frugt og velvalgt, intens frugtsyre og nydeligt udfoldet frugt. 89 | 139,00 Vinens Verden

Bourgogne Aligoté 2019 Nicolas Potel, Nuits-Saint-Georges

Saftig, veludviklet, afrundet og meget givende duft med et touch skovbund. Venligt og kultiveret helhedspræg og med god aromarigdom. Substansrig, rank mundfrugt med dejlig ekstrakt. Nydelig rygrad, der forener den friske syre og den tætte frugt på bedste vis. Harmonisk, vellykket og charmerende og velpoleret vin. Aligoté på højt niveau.
90 | 195,00 Best Selection henviser til nærmeste forhandler

Bourgogne Aligoté 2019 Domaine Sylvain Loichet, Chorey-les-Beaune

Frisk, sprød og superaromatisk frugt med ungdommeligt præg, pæn detaljerigdom og et let parfumeret krydderi. God, intens mineralitet og velforsynet med nydelige bitterstoffer. Meget udtryksfuld vin med betydelig detaljerigdom. Givende, charmerende og med stor smagsintensitet, dejlig frugttæthed og glimrende balance. 89 | 110,00 Emilievin.dk

Bourgogne Aligoté 2019 Château de la Maltroye forhandles af Løgismose
Bourgogne Aligoté « Aligotay » 2019 Domaine Jerome Galeyrand, Gevrey-Chambertin

Sprød, kølig vin med grønne urter og et touch friske mandler. Betydelig mineralitet og et givende og personligt helhedspræg. Diskret sødmefuld smag med rank, sprød frugt med dejlig saftighed og betydelig aromarigdom. Nydelig intensitet og fin syrebalance. Delikat og vellavet. 89 | 175,00 Sigurd Müller

Bourgogne Aligoté  2019 Château de la Maltroye, Chassagne-Montrachet

Aromatisk næse med klare Sauvignon Blanc toner i form af hyldeblomst. Rig, rank og med god detaljerigdom, pæn lille mineralitet og tilpas styrke. Flot renhed og nydelig intensitet. Vellykket syrebalance, stor aromaintensitet og masser af sprødhed og styrke i smagen med samme Sauvignon Blanc udtryk som i næsen. Fin mineralitet og pæn saftighed.
88 | 175,00 Løgismose Vin

Bourgogne Aligoté « Les Pierres » 2018 Domaine Bader-Mimeur, Chassagne-Montrachet

Veludviklet duft med let skovbundspræg. Lille, men spændende vin med tidligt og nydeligt alderspræg og udmærket mineralitet. Afrundet og moden mundfrugt med en del syre og med moderat frugttæthed. Behersket aromaintensitet og tilpas tæthed.
87 | 140,00 Sigurd Müller

Bourgogne Aligoté 2018 Domaine Buisson-Battault, Meursault

Diskret parfumeret, moden næse med afdæmpet frugt og udtalt mineralitet. Let røget præg og og med pæn ferskenfrugt. Behersket frugtintensitet og udmærket krydderi, tiltalende aromaer og afdæmpet syre. Rank, men spinkel. 87 | 150,00 Vinova.dk

Bourgogne Aligoté » Les Petis Poiriers » 2018 » Domaine Chavy-Chouet, Meursault

Afdæmpet frugtnæse med sprødhed og pæn mineralitet i kølig stil og med udtalt personlighed. Tilpas syre og en lidt enstrenget frugt med moderat styrke, men med udmærket krydderi. 87 | 200,00 – 140,00 v/6 fl Erik Sørensen Vin 

« Les Guets de Bises » 2018 Domaine Bernard Millot forhandles af Pinochar
Bourgogne Aligoté « Les Guets de Bises » 2018 Domaine Bernard Millot, Meursault

Ret spinkel duft med moden frugt, udmærket mineralitet og diskret krydret med et touch blomster. Veludviklet mundfrugt med dejlig tyngde, nydelig saftighed og pæn balance. Solid og velpoleret frugt. 88 | 129,00 Pinochar Wine

Bourgogne Aligoté 2018 Domaine Francois Confuron-Gindre, Vosne-Romanée

Let røget krydderi og afdæmpet frugtnæse med diskret mineralitet. Fuldmoden duft med toner af skovbund. Frisk og ganske syrerig smag med moderat tyngde og fylde. Kølig vin med behersket saftighed og moderat intensitet. Old Scholl Aligoté.
86 | 200,00 – 150,00 v/6 fl Erik Sørensen Vin