Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Château Pesquié – en perle fra Ventoux

Rhône er hjemsted for flere af verdens mest berømte vinområder – eksempelvis Châteauneuf-du-Pape, Hermitage og Gigondas. Men især det sydlige Rhône er så stort og så sammensat, at mange glimrende kommuner ufortjent bliver overset i distriktets overdådige mangfoldighed. En af de bedste kilder til autentiske Rhônevine med et bemærkelsesværdigt godt forhold mellem pris og kvalitet er Ventoux. Her er domænet Château Pesquié en mulig kandidat til den gule førertrøje, da ejendommen gennem en årrække har leveret høj og konsistent kvalitet – endda til moderate priser.

Château Pesquié

Ventoux er et stort vindistrikt på cirka 7.400 hektar beliggende i den østligste del af det sydlige Rhône. Ventoux – det tidligere Côtes du Ventoux – udmærker sig ved at rumme særligt mange højt beliggende og dermed lidt køligere vinmarker, end hvad der er normalt for området. Denne kølighed bliver mere og mere efterspurgt i Rhône, i takt med at vindistriktet oplever flere og flere rigtigt varme årgange.

Kølighed er vejen frem til friskhed og aromarigdom, og da der samtidig er masser af solskinstimer til rådighed til en perfekt modning i Ventoux, er der meget, der arbejder for, at denne appellation bliver et langt mere populært vindistrikt fremover. Vinene fra Ventoux halter på ingen måde bagefter i dag, men det kniber med at fremvise verdensberømte vinproducenter og opnå tårnhøje ratings i den internationale vinpresse.

Men det skal nok komme, da flere og flere producenter skruer op for ambitionsniveauet. Château Pesquié er et af disse kvalitetsmæssigt ambitiøse klokkefår, og ejendommens marker har et de køligste lokalklimaer i det sydlige Rhône. Siden man for alvor gik i gang i med udviklingsprojektet i midten af 1980’erne, har Chaudière-familien påkaldt sig opmærksomhed med deres kraftfulde og elegante vine. Château Pesquié beviser, hvor stort potentiale Ventoux reelt har, når blot man besidder det fornødne talent og tilhørende høje ambitioner.

Château Pesquié ligger ikke langt fra det berømte Mont Ventoux

Pesquié har ikke blot satset på kvalitet, men på at holde priserne moderate og samtidig sørge for, at den basale kvalitet – Les Terrasses – er et bemærkelsesværdigt godt køb. Det er ikke gået Robert Parkers næse forbi, og han har udråbt den røde Les Terrasses som ”a crazy good value”, hvad jeg godt vil tilslutte mig. Her er for en gangs skyld en vin, der uden hype sagtens er det dobbelte værd af den aktuelle pris. Château Pesquié leverer også flere prestige-cuvéer, hvor Quintessence sikkert er den mest velkendte. Den er blevet produceret så langt tilbage som i 1990, og jeg har haft glæden af at følge den gennem en årrække.

Stilen har ændret sig fra et måske rigeligt egedomineret udtryk og så over mod en mere kølig og mineralsk stil, der mere søger rankhed end potens og fylde. Ikke fordi vinen på nogen måde savner styrke – den kommer fra vinstokke med en alder over de 50 år – men frugten er kølig og mere stringent, og samtidig er balancen mellem alle vinens delelementer langt bedre. Så kvaliteten af Pesquié Quintessence er ikke blot steget, men man har også forbedret vinens evne til at lagre og udvikle sig.

Artemia er en anden topcuvée fra Pesquié, og selv om andelen af Syrah her (50 procent) er mindre end i Quintessence (80 procent), er det alligevel Syrah, der i Artemia for alvor sætter dagsorden og gør det på en meget elegant og ambitiøs facon. Stilistisk er vi tæt på Nordrhône, da den klare og ranke Syrakkarakter giver gode associationer til eksempelvis Côte Rotie eller Hermitage. Men heldigvis er prisniveauet her langt mere afdæmpet. Så holder man af Rhône vine og gerne vil have mest muligt ud af sit vinbudget, er det værd at se nærmere på Château Pesquié.

SMAGNING

Château Pesquié Terrasses Rosé 2018, AOC Ventoux Protégée, Rhône – økologisk – 13 pct.

Rigt aromabillede med ananastoner, lime og passionsfrugt. Stor intensitet og markant, men kølig parfume. Smagsrig, frisk og med dejlig renhed og god frugttyngde med de samme eksotiske frugtaromaer som i næsen. Masser af bærsaftighed og flot syrebalance holdt i skak af velvalgt sødmefuldhed. Charmerende aperitifvin.
88 | 75,00 v/12 fl Philipson Wine

Château Pesquié Terrasses 2015, AOC Ventoux Protégée, Rhône – 14 pct.

Mørk, varm frugt med tiltalende karamelkrydderi, flot doseret egetræ og autentisk distriktspræg.  Eksotisk krydret vin med rank tæthed, udtalt mineralitet og god intensitet. Fornemt struktureret og med betragtelig detaljerigdom. Masser af charme kombineret med høj klasse. Exceptionelt meget for pengene. 92 | 70,00 v/12 fl Philipson Wine

Château Pesquié Quintessence 2015, AOC Ventoux Protégée, Rhône – 15.5 pct.

Dyb, intens blækket frugtnæse med rank mineralitet. Rig og sammensat duft med udsøgt harmoni og et touch tørrede blomster. Tæt, rank, mørk smagsrig frugt med stor ekstraktrigdom og med tanninen helt fremme på den gode måde. Alligevel med et saftigt helhedspræg med fin lille eftersødme og velintegreret egetræ. Meget ung og med flot udviklingspotentiale. 94 | 110,00 v/12 fl Philipson Wine

Château Pesquié Artemia 2015, AOC Ventoux Protégée, Rhône – 14 pct.

Dyb, mørk og endnu lukket bærfrugt med ristet krydderi tilsat tørrede krydderurter. Vellykket balance, køligt helhedspræg, ristet egetræ og intens mineralitet. Tæt, saftig, ekstraktrig og sammensat mundfrugt med vægt på Syrah-udtrykket. Fornemt integreret egetræ og læssevis af velvalgt tannin. En ambitiøs vin med mange gode år foran sig. Stilistisk tæt på nordlig Rhône på højt niveau. 94 | 170,00 v/12 fl Philipson Wine