Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Spanske vine fra Artevino

- Rioja, Toro, Rueda og Ribera del Duero

Da Lalo Antón var otte år gammel, begyndte han at drikke vin. På det tidspunkt leverede bedstefaderen druerne fra sine marker i Rioja til et kooperativ.

Faderen udvidede familiens aktiviteter med en række restauranter, som var med til at revolutionere den spanske gastronomiske scene. Og nu sidder Lalo Antón som øverste chef for Grupo Artevino, der omfatter to restauranter og fire vingårde i Rioja, Toro, Rueda og Ribera del Duero.

Sammen med eksportchef Óscar Álvarez deltog han i en smagning i København af vine fra alle fire distrikter og slog flere gange fast, at den vinstil, der blev stræbt efter, ikke havde noget med muskler at gøre, men harmoni, frugt og elegance. Blandt andet derfor ligger alkoholprocenten i vinene ikke over 14,5.

Et andet mål er helt at undvære brug af pesticider og koncentrere sig om ”organisk” dyrkning af vinmarkerne. Man er godt på vej og venter snart at blive certificeret.

fachadaizadi
Izadi er navnet på Artevinos vingård i Rioja.

Moderne Rioja

De tre første vine i smagningen var fra Rioja-vingården Izadi. Er man gammel nok til at huske Rioja-vinenes erobring af det danske marked i 1970’erne, har erindringen om de meget fadprægede – for ikke at sige træede – vine næppe fortonet sig. Danskerne elskede dem dengang. Også på grund af prisen, for spanierne sendte vinene hertil med et bundt pesetas bundet om flaskehalsene. Det var rendyrket eksportstøtte.

I dag er alt anderledes. Riojas vine har generelt et moderne udtryk med vægten lagt mere på frugt end på fadlagring. Traditionelt anvendes amerikanske fade, som sætter et markant præg på vinene, men de franske vinder indpas.

Izadis Crianza 2013 er en let, tør og delikat vin komponeret af Tempranillo suppleret med lidt Grenache og Graciano. Selección 2011 indeholder 80% Tempranillo og 20% Graciano, og det er en klar madvin med markant fylde. El Regalo 2014 er ren Tempranillo fra gamle planter, en stram vin med bid og fremtids-potentiale.

004_villacreces
Finca Villacrezes i Ribera del Duero luner sig ved naboskabet med Vega Sicilia.

Tæt på Vega Sicilia

Siger man Ribera del Duero, siger man også Vega Sicilia og Peter Sisseck. Finca Villacrezes, som Artevinos vingård hedder her, ligger tæt ved ikoniske Vega Sicilia, og man har samarbejdet med ophavsmanden til den berømte dansk-producerede Pingus.

I Ribera del Duero skal vinen indeholde mindst 75% Tempranillo, eller Tinto Fino, som druesorten også kaldes. Villacrezes bruger både Cabernet Sauvignon og Merlot som supplement og mildner dermed det lidt strenge udtryk, som Tempranillo kan have i Riberas udfordrende klima.

Pruno 2014 stammer fra en nyligt indkøbt mark og er en meget drikkelig vin. Den virker let, men har syren til at klare mellemsvære retter.

Finca Villacrezes 2012 har modne tanniner, fed frugt og sødme, resultatet af 14-16 måneders lagring på franske fade.

Nebro er topvinen. Frugt fra gamle planter og kun fremstillet i gode år. Årgang 2009 har alt, hvad man kan begære af koncentreret frugt, sødme og markante modne tannniner.

Toro og Rueda

Toro er ikke så meget i vælten som Rioja og Ribera, men det skal nok komme. Der er i hvert fald ikke noget i vejen med de vine, der produceres på Bodegas Vetus: Flor de Vetus 2014 er let og har stor drikkelighed, Vetus 2011 har mere power, som afbalanceres af sødmefuld frugt og tanniner.

Bodegas Vetus omfattter også den meget aromatiske Rueda-hvidvin Flor de Vetus fremstillet af Verdejo-druer.

www.bichel.dk forhandler vinene fra Artevino. Priserne ligger for Rioja-vinenes vedkommende mellem 120 og 180 kr., Ribera del Duero: 150-1.000, Toro: 90-150 og Rueda: 90.