Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Anteprima i Marche

Piceno Open afviklet for tredje gang

Piceno Open er en såkaldt anteprima, som i år blev afviklet for tredje gang i den italienske Marche-region. Begivenheden omfatter blindsmagninger af hvidvinene Pecorino og Passerina samt rødvinene Rosso Piceno og Offida Rosso. Derudover er der mulighed for at besøge vinproducenter i området.

Italiensk hvidvin har generelt ikke nogen større gennemslagskraft hos danskerne. Måske fordi det ikke er mainstream-druesorter, der dominerer. Som nu Passerina og Pecorino. Passerina blev først i nyere tid taget alvorligt til vinproduktion og bruges nu især til mousserende vin og stille vin. Det er tilladt at blande op til 15% andre druesorter i en Passerina.

De bedste hvidvine

Ved blindsmagningen af Passerina årgang 2015 var det producenterne Terre Cortesi Moncaro, San Michele a Ripa, Luigi Polini og De Angelis, som klarede sig bedst. Pecorino var i mange år nærmest gået i glemmebogen, men dyrkes nu af en lang række vinfolk. Niveauet er ret svingende, men de bedste udgaver er meget tilfredsstillende og indeholder ikke de tilladte 15% andre druesorter.

De bedste producenter i blindsmagningen af årgang 2015 var Velenosi, Terre Cortesi Moncaro, Cherri D’Acquaviva, San Giovanni, De Angelis, Colli Ripani og Tenuta Spinelli. Pecorino er i sine bedste udgaver en vin, som kan klare nogle års flaskelagring, men man skal ikke overdrive. Det blev demonstreret med en smagning af årgang 2011. Konklusionen på den var, at fem år synes at være maksimum. Bedst var: Tenuta Cocci Grifoni, Fiorano, Velenosi og Terre Cortesi Moncaro.

De bedste rødvine

Marches Piceno-region, som grænser op til Abruzzerne, omfatter DOCG-appellationen Offida (Pecorino, Passerina og Offida Rosso) samt DOC-appellationerne Rosso Piceno, Falerio og Terre di Offida. Offida Rosso skal fremstilles af Montepulcano-druer plus op til 15% andre druesorter. Rosso Piceno fremstilles af Montepulciano, Sangiovese plus ligeledes op til 15% andre druesorter.

Rosso Piceno Superiore produceres i 13 lokaliteter i provinsen Ascoli Piceno og lagrer længere end Rosso Piceno før frigivelsen. Følgende producenter klarede sig bedst i en blindsmagning af årgangene 2014, 2013 og 2012: San Filippo, Terre Cortesi Moncaro, Ciù Ciù, De Angelis og Colli Ripani. I blindsmagningen af Offida Rosso i årgangene 2012, 2011 og 2009 var følgende bedst: San Filippo, San Giovanni, Vigneti Bonaventura, Velenosi, Cherri D’Acquaviva og Colli Ripani.

Gode producenter i Marche

I forbindelse med Piceno Open er der mulighed for at besøge producenter. Det benyttede Vinbladet sig af og valgte at opsøge nogle af dem, som havde klaret sig bedst i blindsmagningerne.

Velenosi

Angela og Ercole Velenosi etablerede vingården i 1984 og er i dag med Angela Velenosi i spidsen nået op på 148 ha vinmarker og en årlig produktion på 2,4 mio. flasker. Produktionen omfatter mere end en snes forskellige vine – hvide, røde og mousserende – plus olivenolie. Indtil 1995 plantede man internationale druesorter som Chardonnay, Merlot og Pinot Noir, men koncentrerer sig i dag om de lokale sorter.

Pinot Noir har man stadigvæk på programmet, selv om klimaet er for varmt til den drue. Så den bruges udelukkende til mousserende vin, enten sammen med Chardonnay eller solo til en rosé-udgave. Begge udgaver fremstilles som metodo classico, altså efter champagnemetoden. En årgangsudgave – Pinot Noir/Chardonnay i forholdet 30/70 – produceret i blot 2000 eksemplarer er i årgang 2005 rigtig flot. Den ville i en blindsmagning blive rubriceret som champagne. Velenosis Passerina er selvfølgelig uden de tilladte 15% andre druesorter. En frisk og rentsmagende hvidvin.

Blandt rødvinene er den elegante Il Brecciarolo flagskibet, en blanding af Montepulciano og Sangiovese fadlagret et år. Ludi Offida Rosso er blandet af Montepulciano, Cabernet og Merlot og smager med sin sødme og lette bid rigtigt godt. Querciantica er noget helt specielt: kirsebærsaft og rødvin i forholdet 20/80. Resultatet er en dessertvin, som de anvendte sure kirsebær nok giver sødme, men ikke for meget. www.vinotekafynnis.dk forhandler Velenosis vine.

Moncaro
Moncaro hed tidligere Cantina Sociale Aquaviva, men er nu fusioneret med Moncaro fra Jesi.

Moncaro

Indtil 2001 hed kooperativet med sine 200 medlemmer Cantina Sociale Aquaviva, men blev så absorberet af Moncaro fra Jesi i det nordlige Marche. Så eksempelvis aftapning foregår i Jesi, ikke i Acquaviva-afdelingen. Moncaro bruger kun ståltanke til gæringsprocessen. Lagringen af vinene foregår på cementtankene, som aldrig blev fjernet i den periode, da stål var det eneste saliggørende. Nu er mange producenter blevet klogere og har erkendt cementtankenes kvaliteter. De er lidt dyrere i brug end ståltanke, fordi deres coating skal fornys med mellemrum.

Tre Verdicchio-udgaveer fra Jesi-afdelingen – Le Vele, Verde Ca’Ruptæ og især Vigna Novali – er meget overbevisende eksempler på, at denne hvidvin bør tages alvorligt. Moncaros Rosso Piceno Superiode ”Campo delle Mura” i årgang 2007 har fået et år i fad og er et godt eksempel på symbiosen mellem Montepulciano og Sangiovese. www.kogs.dk er Moncaros danske forbindelse.

Cantina dei Colli Ripani

Vinene fra dette kooperativ scorer ligesom Moncaros ofte pænt i blindsmagningerne. Colli Ripani er oprettet i 1969 og har godt 330 medlemmer, som producerede deres første årgang i 1977. Der fremstilles i dag 65.000 hl vin fra kooperativets 680 ha vinmarker.

Det er med andre ord en stor butik med vine på flere niveauer – fra påfyldning af medbragt emballage til en stribe vine, som høster fine æresbevisninger. En del af vinene er økologiske. Det er ikke Pecorino, som klarer sig bedst i en lille smagning på stedet, men to rødvine: bioudgaven af Rosso Piceno årgang 2015 og 2012 Castellano, en fed og tanninrig Rosso Piceno. Dansk importør: www.dengodevino.dk

Centanni

Elisa og Giacomo
Elisa og Giacomo Centanni har overtaget styret på familiebruget.

Centanni

Det unge søskendepar Elisa og Giacomo Centanni begyndte i 2005 at fremstille vin selv efter at have solgt druerne fra 30 ha vinmarker til et kooperativ. Ved at supplere med indkøbte druer kommer den økologiske produktion af otte forskellige vine op på 150.000 flasker årligt.

En mousserende Passerina (metodo classico) er vellykket og Pecorino årgang 2015 ganske god trods en ret høj alkoholprocent. Bedst er 2014 Rosso Piceno med sin 50/50 blanding af Sangiovese og Montepulciano. Det er en elegant vin med sødme, bid og behersket alkohol: 13%.

Paolo Capriotti San Lazzaro
Paolo Capriotti overtog vingården San Lazzaro for 13 år siden.

Poderi San Lazzaro

Et mobilt tapperi er i gang med at fylde på flasker under Paolo Capriottis opsyn. Sådan gør man, når produktionen er for lille til at bekoste eget tappeanlæg. P.t. ligger den på 60.000 flasker, så der mangler 40.000 i, at investeringen kan svare sig. Paolo Capriotti overtog vingården i 2003 efter sin far.

På otte ha dyrkes Pecorino, Passerina, Sangiovese, Montepulciano og som noget helt specielt: Grenache. Der er kun fem producenter i regionen, som har kastet sig over den druesort. Nogle af San Lazzaros vine fremstilles af indkøbte druer. Pecorino har en tendens til at ligge ret højt i alkohol. Paolo Capriotti har en udgave med 16% og dermed tæt på smertegrænsen. Den kalder han en meditationsvin – og mener i øvrigt ikke, der er noget at gøre ved procenternes himmelfart. Hans erfaring er dog, at problemet er størst med unge vinstokke. De gamle giver druer med bedre balance mellem sukker og syre.

Både Passerina og Pistillo Pecorino i årgang 2014 er friske og vellavede uden ekstrem alkohol. Polesio af ren Sangiovese er en udmærket basisvin, som kunne sælges i Danmark for under 70 kr. Podere 72 er en Piceno Superiore med potentiale for nogle års lagring. Med Bordo dukker Grenache op. Druerne er høstet fra under 10 år gamle planter, så vinen er ret let. Rigtig god Grenache kommer fra gamle planter. Grifola er ren Montepulciano og smager vældigt godt, men ligger i 2012-udgaven helt oppe på 15,2% alkohol. Det er i overkanten.

Il Sapore della Luna
Il Sapore della Luna ligger med udsigt til bjerglandsbyen Monte Grandone.

Il Sapore della Luna

Marco Gramenzi er egentlig tandlæge med en passion for at køre racerløb. Men han har også opbygget Il Sapore della Luna, som er en kombineret vingård og hotel med egen restaurant. Vinproduktionen er ret lille og var indtil for tre år siden forbeholdt gæsterne på stedet. Eksport kommer slet ikke på tale.

Det er et flot sted med bl.a. en svømmepøl i flaskeform. Når mørket falder på reflekteres lysene fra den nærliggende bjerglandsby Monte Grandone i pølens vand. Der er tre vine på programmet: Spiagge er stedets lette og friske Pecorino. Brutale er 90% Montepulciano og 10% Cabernet Sauvignon, som skal give Montepulciano et skud syre. Resultatet er en sødmefuld, frisk og harmonisk rødvin. Den velskabte, frugtpakkede Gaglioffo er blandet af 75% Montepulciano og 25% Cabernet.

Pecorino-2
Pecorino, Passerina og den mousserende Mèroe bliver snart suppleret med en Pinot Noir.

 Den bedste Pecorino

Simone Spinelli er den bedste producent i Marche af hvidvinen Pecorino. Noget af en påstand. Men den er konstant blevet bekræftet under smagninger de seneste tre år i vinbyen Offida i forbindelse med den årlige Piceno Open. Der er selvfølgelig andre gode Pecorino-producenter. Cocci Grifoni, Velenosi, De Angelis, Ciù Ciù og mange flere. Men 34-årige Simone Spinelli gør det altså allerbedst.

Som 20-årig vinnørd plantede gårdejersønnen Simone sine første vinstokke på en mark, han fik af sin mor. Valget faldt på Pecorino, og den vokser nu i 550 meters højde, hvilket betyder optimal kølighed i den varmeste del af sommer og efterår og dermed optimal balance mellem sukker og syre i druerne.

Foreløbig er Simone oppe på at have seks ha i produktion, men der er indkøbt yderligere seks ha i 650 meters højde. Som noget nyt er der desuden plantet Pinot Noir. Første årgang skal efter planen udkomme i år. Simones vineri er ikke stort. Produktionen ligger på ca. 40.000 flasker årligt. Men der er lagt an til at bygge nyt nu, da der kommer til at ske noget i retning af en fordobling og med fokus på både hvid- og rødvin.

Simones Pecorino hedder Artemisia. Den fødes på ståltanke og ligger længe på bundfaldet for at trække så mange smagselementer som muligt med over i de 30.000 flasker, der produceres. Den vin smager simpelt hen dødgodt. Selv i det varme år 2015 holde en fin syre vinen rank, samtidig med at den charmerer med lidt sødme. Pecorino kan man også få som spumante. Navnet er Mèroe, produktionen blot 2000 flasker, og der er ikke økonomi i den, siger Simone.

Hans udgave af Marches anden hvidvinsdrue, Passerina, hedder Eden. Den er fremstillet siden 2011 og er en saftig, let og frisk vin fra marker, der ligger noget lavere end Pecorino-markerne. Tenuta Spinellis vine fås lokalt og på nogle få eksportmarkeder, men ikke i Danmark. Simone vil dog gerne sælge lidt til os og oplyser en eksportpris, som vil betyde, at Pecorino kan gå for lidt under 100 kr. Så hvem kommer først? www.tenutaspinelli.it

Simone-2
Simone Spinelli regner med at høste sin første årgang Pinot Noir her i år.