Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Ny dansk gin

og en Apple Dream flødelikør

Henrik Elsner med mellemnavnet Irgang har på ny barslet med en spiritus-nyhed. Denne gang en gin. Hans tidligere produktion omfatter akvavit, brandy, marc, absint og flødelikør. 62-årige Elsner er tidligere chef for biotek-firmaet Pharmexa, men har den sidste snes år koncentreret sig om sin vingård ved Esrum Sø og senest Den Ny Spritfabrik, der blev etableret i foråret 2014. Det bedst kendte produkt herfra er nok akvavitterne D Argentum og D Aurum, der er patenterede på grund af tilblivelsesprocessen, som involverer fynsk dild og egetræsfade. Brandy og marc hænger naturligt sammen med drueproduktionen på vingården ved Fredensborg, men flere af ingredienserne i absinten er også af egen avl.

Gin med gulerod

Navnet på Den Ny Spritfabriks gin er ”ELG”. Henrik Elsner forklarer, at hans øgenavn er ”Els”, og det er så blevet videreudviklet til ”Elg”. Tanken bag gin’en har været at finde frem til en opskrift, som afveg fra mange af de nye typer gin på markedet. De er ofte lidt ”skrøbelige” i den forstand, at kun en bestemt type tonic passer til dem. ELG skulle være en allround-gin, og vejen dertil gik over masser af enebær, lidt koriander og gulerod. Det gav en gin med mange æteriske olier, og af samme grund holder den hele 47,2%. Olierne kunne ikke opløses ved en lavere alkoholprocent. Til gengæld opaliserer de, når man tilsætter is og tonic. Der er intet i vejen for at drikke ELG ren og ved rumtemperatur. Lidt sødme gør den egnet til f.eks. frokostbordets marinerede sild som alternativ til akvavitterne. ELG sælges i specialhandlen og koster 269 kr. for en halv liter.

Lyserød flødelikør

Et helt andet slags produkt er ”Apple Dream”, en lyserød flødelikør præsenteret i en hjerteformet flaske. Likøren blev lanceret i det tidlige forår og kan foreløbig med lidt held findes hos forhandlere i Nordsjælland til en pris omkring 155 kr. Henrik Elsner forklarer, at tilblivelsesprocessen var ret vanskelig. Flødeproduktet hedder ”creambase”, og det prøvede han at blande med destillater som perikonsnaps og dild-akvavit samt solbrændevin. Resultaterne var for så vidt o.k., men især perikon og dild faldt meget specielle ud. Æblebrændevin viste sig at være allerbedst. ”Æblegrød med fløde smager jo også meget godt”, som Henrik Elsner siger. Apple Dream er selvfølgelig sød, men trods fløden er der ikke tale om den lidt fedtede mundfornemmelse, andre flødelikører efterlader. Æblesmagen trænger også godt igennem og giver kant til likøren. Iskold med eller uden is er der klart tale om endnu et hit fra det nordsjællandske spiritus-laboratorium.