Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

“Ingen er fange, når vinen er fri”

Af Cecilie Jørck og Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding

At tage på tur til sydens brogede marker, på bølgende egne, med krogede vinstokke – midt i København; ikke ude hvor duften af kolort spreder næring til de planter, der skal blive til saft og gudedrik for tørstige sjæle. Men i ly for byens lørdagsliv og svage duft af bilos, i en baggård på Nørrebro. Vi går ned af en semi-mennesketørlagt Fælledvej for at dreje om hjørnet og træde ind i et lille vakuum til en indviet forsamling gemt væk i et luftigt og stemningsfuldt, bål-duftende gårdområde. En tidslomme, hvor de seriøse næser har befundet sig siden klokken 10 lørdag morgen. Foråret er indtruffet og 80 vinbønder er kørt i stilling i de lavloftede, tætpakkede mødelokaler. Det er den fjerde udgave af festivalen for natur- og biovin, Fri Vin.

IMG_5421_lille

IMG_5269_lille
Man kan aldrig starte for tidligt! Her er det Nora med sin far Anders Busk, én af initiativtagerne til VANG, Dannevangs bio- og naturvins magasin.

IMG_5209

stemningsbillede FRI VIN

”Ingen er fange, når vinen er fri” står der på Fri Vins plakat, og man fornemmer løssluppenheden og galskaben – katalyseret ikke kun af alkoholprocenterne, men ligeså meget af duften, terroiret og historien. Vinbøndernes tilstedeværelse; deres ru håndflader og venlige øjne når de ærbødigst skænker deres ”barn” i de forbipasserendes glas og i spænding venter på reaktionen – et anerkendende nik, et smil eller en kommentar.

IMG_5103_lille Cazottes
Laurent Cazottes.

IMG_5106_lille

Laurent Cazottes

Laurent fører på 8. generation familiens landbrug videre. Udover et lille udvalg af udmærkede vine lavet på lokale, forholdsvis sjældne druer (Mauzac, Prunelard og Folle Noire), producerer Cazottes interessante likører og eau-de-vie, dyrket fra økologiske frugter, blomster og nødder, herunder bl.a. pærer, vilde kvæder, kirsebær, blomme, valnød, og tomat. Det meget manuelle og grundige arbejde, som udføres efter biodynamisk tradition, sikrer nogle meget fine, rene og skarpe destillater. Især den fede og fløjlsbløde likør, lavet på 72 (!) slags tomater, var særpræget, udfordrende og ganske enkelt fabelagtig.

IMG_5133_lille Piollot
Roland Piollot.

IMG_5142_lille

IMG_5125_lille

Roland Piollot

Champagnen Piollot er produceret af Roland Piollot og hans kone Dominique Moreau. Størstedelen af vinmarkerne befinder sig  i byen Polisot, i sin tid plantet af Rolands far. I 2009 besluttede Roland at gå over til økologisk landbrug og producerer i dag udelukkende bio-champagne. Vi smager tre: En lavet på 100% pinot blanc, en på 100% chardonnay og den sidste lavet på 100% pinot noir. Udtrykket er let og elegant, boblerne liflige,  bløde og kildende. Citrus, grønne blade, krudt og duften af fyrværkeri. Ahhh.

IMG_5195_lille

IMG_5202_lille benoit courault
Benoît Courault.

Benoît Courault

Benoit Courault studerede vin i Beaune i Bourgogne og købte i 2006 fem hektarer i Loire. De er i dag blevet til en produktion på 15000 flasker på druerne Cabernet Franc, Chenin Blanc og Grolleau under Domaine Benoît Courault. Det er skøn og skæv naturvin. Tjære og popkorn. Kant og finesse. Naturens cyklus og balance er essentiel for Benoit, og når han bliver træt af sin traktors trummerum, og han har tid nok, pløjer han helst vinmarkerne med sin hest

IMG_5166_lille (dominique derrain)
Dominique Derain, vinmager fra Saint-Aubin i Bourgogne, hvis biodynamiske vine var med til præge Benoît Couraults vin-dannelse og dermed smagspræferencer og interesse i ikke-konventionelle, naturlige vine.

Vi svæver alle rundt, eventyrlystne og varmhjertede. Italienske, spanske og franske røster blander sig med den københavnske accent, alt imens den muntre jazztrio med neonfarvede huer, bestående af Jakob Høyer, Ned Firm og AC, trommer og trutter. Der kigges ikke skævt til dem, der ikke spytter – og efterhånden som eftermiddagen skrider frem, er der ikke længere nogen, der spytter. Gæsterne kommer for fornøjelsens skyld; for samtalerne, præsentationen, mødet, og ikke mindst det formidable udvalg af særprægede, europæiske vine fra både større producenter såvel som beskedne enmandsforetagender.

 IMG_5228

Frihed, lighed og tørst

Et andet af Fri Vins slogans er ”Liberté, Egalité, Soif!”. De har leget med ord-dna’et fra den franske revolution og erstattet broderskab med tørst. Frihed, lighed og tørst! Måske fordi de ved, at når tørsten er størst (og stilles), så vokser broderskabet. Det gjorde det i hvert fald til dette års Fri Vin, hvor man som deltager forlod etablissementet beruset og glad. Euforien var dog blandet med en anelse vemod over, at arrangementet kun løber af stablen hvert andet år. Heldigvis kan man glæde sig over, at de præsenterede vine, og måske også de nye venskaber, kan genfindes rundt omkring på de danske vinbarer. Importørerne, Pétillant, Rosforth&Rosforth, WineWise og Lieu-Dit, sikrer nemlig, at vi til enhver tid kan opleve en flig af de krogede stokke, jord under neglene, og solbrændte, vindblæste panderynker.

Om Fri Vin

Fri Vin er Nordens største vinfestival for natur- og biovin, afholdt hvert andet år siden 2010. Arrangeret af de fire danske vinimportører Pétillant, Rosforth&Rosforth, WineWise og Lieu-Dit. Afholdt i Mellemfolkeligt Samvirkes lokaler og baggård på Nørrebro, i København. Strö leverede mad og Coffee Collective kaffe. 80 vinbønder repræsenteret fra Italien, Spanien, Georgien, Slovenien, Ungarn, Serbien og selvfølgelig Frankrig.

Om de to forfattere og fotografen

Cecilie Fri Vin
Cecilie Jørck tager sin kandidat i Management of Creative Business Processes ved CBS og har en baggrund i film og medier fra Københavns Universitet.
Ingeborg Fri Vin
Ingeborg Lohfert Haslund-Vinding er journaliststuderende på RUC og Redaktør på Netudgaven.