Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Tag på vintur til Ligurien

Italiens vine er langt mere end Brunello og Barolo. En af de mest oversete regioner er Ligurien. En velhavende og frugtbar kystregion, der er berømt for sin fornemme olivenolie, sine eminente grøntsager og så også lige en smule for sine vine. Liguriens claim-to-fame på vinområdet stammer fra den mikroskopiske og spektakulære turistmagnet Cinque-Terre, men reelt har de nordligere og tørre hvidvine fra området omkring Imperia mere at byde på. Her er det den grønne drue Vermentino, der er kongen. Spændende vine som er udsøgte ledsagere til mad, og alligevel er de stort set ukendte her til lands – desværre.

Riviera Ligure di Ponente

Tager man flyet til Nice og kører sydpå over den italienske grænse, havner man i Ligurien på under en halv time. Vi er i det klassiske Riviera-område, der starter på den eksklusive franske facon omkring Cannes, der soler sig i en overdådighed af filmstjerner og multimillionærer med tilhørende lystyachter på størrelse med en middelstor Øresundsfærge.

Er man til det mere jordnære, ligger der en folkelig, lettilgængelig italiensk Riviera lige rundt om hjørnet, hvor charmerende strandbyer som Bordighera, Ventimiglia og Imperia har kilometervis af palmekransede strandpromenader forsynet med utallige barer og restauranter.

Det er betagende grønne og blomstrende byer, der stadigt bærer præg af en charmerende engelsk påvirkning fra den gang, hvor britiske godsejere havde uanede økonomiske ressourcer og brugte pæne familieformuer på paladslignende villaer med tilhørende botaniske vidunderparker langs Rivieraen. En indsats man kan nyde frugten af den dag i dag, hvor slentreture langs de gamle villaer kan give enhver haveentusiast frydefulde oplevelser. Heldigvis nøjedes englænderne med at eksportere deres havekultur, mens de klogelig overlod de gastronomiske kompetencer til italienerne.

Er man mad- og vinturist, er der få mere berigende italienske områder end Ligurien med en unik rigdom af exceptionelle råvarer. Regionen består stort set kun af de frodige bjergskråninger med et utal af gartnerier og så de mange havnebyer, der har masser af aktive fiskere. Det liguriske køkken er derfor centreret omkring dugfrisk fisk, krydderurter, grønt og frugt. Det er ikke noget tilfælde, at Ligurien er hjemstedet for Pestoen, da basilikum her opnår en aromatisk dybde, der næppe ses tilsvarende endsige bedre. Yderligere er området begavet med optimale muligheder for at fremstille Italiens mest elegante olivenolie på de delikate og minimale Taggiasca oliven.

Så mangler man kun én ting, før man kan indtage et sublimt italiensk måltid – nemlig vin. Som råvarerne lægger op til, er det hvidvinene, der trækker det tunge læs i Ligurien. Der bliver da også fremstillet charmerende og umiddelbare rødvine som eksempelvis Ormeasco og Rossese, men de tørre hvidvine er klasser over. To druetyper giver de mest spændende vine: Vermentino og Pigato.

Vermentino – en grå eminence

Den grønne Vermentino-drue er en sjælden vare på de danske vinhylder, og hvis man endeligt finder den, er den oftest fra Sardinien, Toscana, Sydfrankrig eller Korsika. Men netop den liguriske Vermentino har særligt meget at byde på, når der gælder elegance og klasse. Generelt dyrkes der ganske pænt med Vermentino i Italien, hvor druens samlede areal anslås til 4.000 hektar. Frankrig er også pænt med, og her er den Korsikas mest plantede drue. DNA-analyser peger på, at den i Sydfrankrig så udbredte Rolle-drue er om ikke identisk med Vermentino, så i hvert fald meget nært beslægtet.

Hvis man kort skal beskrive Vermentinos særlige aromatiske egenskaber, kunne man fristes til at kalde den en mellemting mellem Sauvignon Blanc og Riesling. Vermentino er en på samme tid krydret, frisk og rank drue, der har en solid mundfylde, god ekstraktrigdom og endda finesse og mineralitet, når den er i de bedste hænder. Og det er den særligt ofte i Ligurien, hvis næsten subtropiske klima alligevel rummer den fornødne kølighed til at give denne udprægede Middelhavsdrue elegance og en fin syrebalance – ikke mindst hvis den dyrkes på højere beliggende marker. Hertil kommer, at alkoholen er begrænset – typisk omkring de 13 procent, så Vermentino er kun sjældent en power-vin. Det er en drue, der lykkeligvis ikke frister forfængelige vinproducenter til at ødsle med egetræet, da Vermentino i stil med Riesling mister sine smukkeste egenskaber i egens dominerende favntag.

Kulturen sætter spillereglerne

Ligurien har sit helt eget regionale køkken, og det har haft afgørende indflydelse på områdets særlige Vermentino-stil. Liguriens madkultur er basalt et let, grønt, velkrydret og intenst køkken, hvor fokus mere er på elegance end kraft. Fisk, skaldyr og blæksprutter optager store dele af menukortet på områdets restauranter, og Vermentino evner at ledsage stort set alt dette på bedste måde. Druen er en af mest vidtfavnende på fiskeområdet og har mange af de samme gode egenskaber som eksempelvis en østrigsk Grüner Veltliner og meget den samme aromaprofil med udtalte citrustoner, et ofte let pebret krydderi og en delikat og spændstig saftighed.

Kort sagt burde Vermentino være at finde på langt flere danske restauranters vinkort, da den ville være et sikkert valg i rigtigt mange hvidvinssammenhænge. Desværre er vores nationale Vermentino-udvalg som sagt begrænset, og priserne er pæne – normalt 120-150 kroner – om end ikke høje. I Ligurien skal man typisk op på 10 til 12 Euro for at få fat i nogle af de bedste producenter, men vinene er hver en cent værd. Men de liguriske hvidvins-velsignelser slutter ikke her, da Vermentino har en på samme tid ukendt og spændende fætter – nemlig Pigato.

DSC_2231
Pigato fra Maria Donato Bianchi.

Pigato – DNA kontra ganen

De fleste Vermentino-producenter frembringer også Pigato, da de to druer er nært aromatisk beslægtede og stiller meget de samme betingelser til jordbund og klima. Pigato udmærker sig generelt ved større intensitet, et rigere krydderi og ofte større ekstraktindhold, end man normalt finder hos Vermentino. I de mest potente udgaver kan en Pigato sagtens lede tanken hen på stor Viognier fra Rhônedalen, da den kan præstere den samme tropiske overådighed og det samme rige blomsterpræg, som kendetegner de fineste Viognier-vine.

Producenterne har altid ment, at de to druer måtte være tæt på hinanden rent botanisk, og nyere DNA-analyser vil endda gøre Vermentino og Pigato til én og samme art. Men når man har vinene i glasset samtidigt, er der en klar forskel, og man kan så filosofere over, om det er ganen eller DNA-apparaturet, der har ret. Selv om de to druesorter er genetisk så godt som identiske, kan udtrykket i de to vine sagtens være forskelligt af flere grunde: Lokal udvikling af unikke Pigato-kloner er uden tvivl en nærliggende mulighed, og hertil kommer den kulturelle bias fra mange års traditionel Pigato-produktion. De lokale vinavlere har et klart billede af, hvordan en Pigato skal smage, og hvordan den skal skille sig ud fra en Vermentino, og det har uden tvivl indflydelse på både dyrkning og vinifikation. Og vi kan så som vinentusiaster glæde os over denne vinøse mangfoldighed og trygt overlade de finere evolutionære pointer til videnskaben.

Den lokale produktion

Slår man op i Gambero Rosso, vil man kun finde et beskedent antal avlere, der har opnået to eller tre glas for deres vine fra Riviera Ligure di Ponente. Én af de mest lovende er domænet Maria Donato Bianchi, der drives af familien Trevia. Familien har gennem flere generationer dyrket vin omkring Imperia, men valgte så at starte forfra på en særligt lovende og usædvanlig smuk lokation tæt på Diano Castello for enden af tre kilometer grusvej.

Tyngdepunktet i vinproduktionen ligger på Vermentino, og det er da også blevet til flere topratings med tre glas i Gambero Rosso for netop disse vine. Ud over en glimrende Pigato har man også gang i spændende forsøg med Rhône-druerne Grenache og Syrah, men det er de hvide vine, der har givet domænet de største successer. Fremtiden tegner lys, da datteren Marta Trevia er færdiguddannet som ønolog, så måske skal vi se endnu bedre Vermentinoer fremover.

Domænet er absolut et besøg værd med meget fornuftige vinpriser og særdeles flot hjemmeproduceret olivenolie, men kontakt dem i forvejen. Endelig skal det også nævnes, at familien driver en Agroturismo med fire nyindrettede lejligheder med gennemført fred og ro, storslået udsigt over vinmarker og dale med oliventræer. Se mere på www.aziendaagricolabianchi.it, hvis ferie skal dreje sig om fred, ro og god mad.

Til afslutning skal der lyde en kraftig opfordring til at besøge Ligurien, der er en vinrejse værd på mange måder: Nem at komme til via Nice, fantastisk gastronomi til mere end rimelige priser, utallige vingårde uden synderligt turistpres og sidst, men ikke mindst enestående landskabelig skønhed. Er man i bil, er der kun kort distance til Piemonte, så det er nemt at sammensætte en kombinationsrejse, hvor man kan stifte førstehånds bekendtskab med både nogle af Italiens bedste rødvine og så nogle af landets mest charmerende hvidvine.

DSC_2226

Udvalgte Vermentino-producenter fra Riviera Ligure di Ponente:

Laura Aschero, Maria Donata Bianchi, Luigi Bianchi Carenzo, Biovio, Bruna, Cascina Nirasca, Durin, Ottaviano Lambruschi, Tommaso Lupi & C., Poggio dei Gorleri og Sancio.