Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Megasmagning af top-bourgogne

Domaine de la Vougeraie producerer ikke færre end 36 forskellige vine

Sig navne som Charles Vienot, Pierre Ponnelle, Bouchard Ainé, Jaffelin, Ropiteau Frères, Mommessin og Rodet. Så ved vist enhver, vi er i Bourgogne. Men mon alle ved, at fællesnævneren for de pågældende huse er Boisset?

Går vi tilbage til 1980’erne dukkede en négociant fra Bourgogne op i København, nærmere bestemt hos Kjær & Sommefeldt. Navn: Jean-Claude Boisset. Han medbragte bourgogner, og de tilkaldte vinskribenter var ret forbeholdne. Der var ikke særligt meget positivt at skrive hjem om. Men manden var værd at skrive om. Især i de følgende årtier, da han med stor hastighed overtog det ene efter det andet af gamle, respekterede bourgognehuse. Det har til i dag udviklet sig til noget nær et imperium. Mellem 1982 og 2009 er porteføljen nået op på i alt 22.

Han, der i dag er 73 (billedet her foroven), begyndte som bare 18-årig at handle med vin og som 21-årig at købe sit første stykke jord i Gevrey-Chambertin. I forbindelse med de mange opkøb af eksisterende, men nødlidende producenter, fik Boisset attraktive parceller i forskellige dele af Bourgogne, og de blev i 1999 samlet under det hidtidige familiedomæne, Claudine Deschamps, som derefter fik navnet Domaine de la Vougeraie med adresse i Premeaux lige syd for Nuits-St.-Georges.

Tid til kvalitet

1999 blev også et vendepunkt for Boisset-vinenes kvalitetsniveau. Det nye domaine, Vougeraie, førte an, men med ansættelsen i 2002 af Grégory Patriat som ansvarlig for vinfremstillingen, gik det også fremad for de øvrige medlemmer af vinfamilien.I dag deltager Jean-Claude Boissets børn, Jean-Charles Boisset og Nathalie Berges-Boisset, i virksomheden, og familien har bredt sig til engagementer i både Californien og Canada.

Pierre Vincent har siden 2005 med stor succes været winemaker på Domaine de la Vougeraie. Han har tidligere arbejdet for Leflaive og blev i 2010 udnævnt til årets franske ”Winemaker of the Year”. Ved en megasmagning i København omfattende 15 røde og fem hvide topvine, alle årgang 2013 demonstrerede Pierre Vincent sit talent. Der var overhovedet ikke noget at komme efter, men nogle vine vakte selvfølgelig mere begejstring end andre. Sådan er det også, når der smages på et højt plan.

Domaine de la Vougeraie
Vinstokkene beskæres på Domaine de la Vougeraies marker.

Vanskelig årgang

Domaine de la Vougeraie omfatter i dag 42 ha og fremstiller 36 forskellige vine, hvoraf de ni er grand cru og tre er fra monopol-marker. 2013 var et vanskeligt år, høsten faldt sent, og der skulle sorteres grundigt før vinificeringen, fordi der var en del råd (botrytis) i drueklaserne. For Pinot Noirs vedkommende lå hektarudbyttet helt nede omkring 15-25 hl. Alle vine blev chaptaliseret i 2013, oplyste Pierre Vincent. Druerne var altså ikke tilstrækkeligt sukkerfyldte til at klare kravene til alkoholindhold. Nogle af de vine, der blev præsenteret fra Domaine de la Vougeraie, lå helt nede på 12-12,5%. ”Syreindholdet er højt, så det er ikke vine, som er umiddelbart let forståelige”, sagde Pierre Vincent. ”Vinene er for elskere af bourgogne, ikke for hvermand.” Han er selv til unge, frugtprægede vine, men har man en anden smag, finder han 10-15 års lagring af vinene o.k. I hans optik er 2007 drikkeklar nu, og 2013 er klar efter cirka otte års lagring.

Pierre Vincent
Pierre Vincent kom til Domaine de la Vougeraie i 2005.

Først rødvinene

Ved smagninger begynder man normalt med hvidvine og går så over til rødvinene. Pierre Vincent gjorde det omvendt. ”Det er svært at smage de første rødvine lige efter en række hvidvine”, lød hans begrundelse. Første røde var basisvinen med det enkle navn Bourgogne Pinot Noir Terres de Famille La Vougeraie, et let (12%), elegant sammenstik af frugt fra forskellige af domænets marker og nogenlunde ensartet fra år til år. Pris: 200 kr.

Herefter fulgte så mylderet af cru-vine til priser fra 300 til 4.200 kr. De vine, som gjorde sig allerbedst, havde navne som Vougeot Clos du Prieure – én af Vougeraies monopolmarker – Gevrey-Chambertin 1. Cru Bel Air, Nuits-Saint-Georges 1. Cru Les Damodes, Bonnes Mares Grand Cru og Musigny Grand Cru. Musigny er en mark på 10 ha, hvoraf Boisset-familien ejer 0,2 ha beplantet med gamle stokke. En del af vinene skilter med at være økologiske, og ifølge Pierre Vincent dyrkes Vougeraies 42 ha efter organisk/biologiske principper.

De fem hvidvine, som sluttede smagningen, ligger i prislejet 200 til 2.300 kr. med Charlemagne Grand Cru og Batard Montrachet Grand Cru som de dyreste og absolut flotteste. Vougeot 1. Cru Le Clos Blanc de Vougeot (økologisk) til 600 kr. var også dejlig. Frisk og sødmefuld. Vinene fra Domaine de la Vougeraie forhandles af www.philipsonwine.com, og med undtagelse af de allerdyreste vine gælder de nævnte priser ved køb af 12 flasker.