Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Allegrini x 2

Valpolicella-ikon nu også i Bolgheri og Montalcino

I 2001 var Marilisa Allegrini fra det fine Valpolicella-hus af samme navn draget til det vestlige Toscana. Hun havde besluttet at fremstille vin af internationale druesorter som Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Syrah og Cabernet Franc. Hun kiggede først på Scansano, men besluttede sig for Bolgheri, hjemstedet for bl.a. Antinori, Sassicaia og Piemonte-guruen Angelo Gaja.

I dag har Allegrini 55 ha vinmarker og er dermed blandt de seks største på egnen. 80 procent af al vin fra Bolgheri kommer fra blot otte vingårde. Ifølge Marilisa Allegrini er Bolgheri den perfekte appellation.”Vi er alle venner og prøver at lave det bedste”, siger hun under et besøg i København. ”Alle Bolgheri-vine er gode”, fortsætter hun. ”Der er ikke den store variation fra år til år som i Valpolicella. Det største problem er tørke om sommeren, men vi har tilladelse til at kunstvande, før vinplanterne dør.” Marilisa Allegrini er ikke glad for den udvikling i Valpolicella, som har betydet, at der sprøjtes vin ud til nærmest ingen penge. Det ødelægger markedet for de seriøse producenter, som bliver nødt til at tage højere priser for deres kvalitetsvine.

Ler, sand og limsten

Bortset fra Vermentino er alle druesorter på Bolgheri-ejendommen, der hedder Poggio al Tesoro, røde og generelt – bortset fra Syrah – egnede til Bordeaux-typer. Marilisa erkender da også blankt, at hun sammenligner sig med Bordeaux, men også med Californien.”Vi ligger i midten uden Bordeauxs elegance og Californiens fedladne stil.”

Tre jordbundstyper dominerer i Bolgheri: ler, sand og limsten. Og druesorterne er plantet i den type jord, der passer dem bedst. Som f.eks. lerjord til Cabernet Sauvignon og limsten til Merlot. Hvis man har den holdning, at der er for meget Cabernet og Merlot i omløb, og at italiensk vin bør fremstilles af italienske druer, skal man ikke kigge mod Bolgheri. Poggio al Tesoro har godt nok en basisvin, Bolgarello Rosso, fremstillet af indkøbte druer, herunder Sangiovese, men fra de friske hvide Vermentino Bolgarello Bianco og Vermentino Solosole til de røde Mediterra, Sondraia og Dedicato a Walter står der franske druetyper bag. Der er intet at sige vinene på. De er velkomponerede med godt tryk på frugten og modne tanniner. Priserne varierer fra 110 til 400 kr.

Mere Merlot

San Polo ligger sydøst for Montalcino og stammer fra 1990 (se indledningsbilled). I 1994 blev vingården overtaget af en familie fra Verona, som købte mere land. Det var meningen, at en søn og en datter skulle enes om at drive stedet sammen, men enes kunne de ikke, og så besluttede deres fader at sælge hele herligheden. I 2006 overtog Allegrini San Polo, som i dag omfatter 22 ha meget velbeliggende vinmarker, hvoraf de otte må bruges til Brunello. I år vil vingården efter års forberedelser blive certificeret organisk.

Produktionen af Brunello foregår delvis traditionelt i form af cementtanke til gæringsprocessen og 50 hl træfade til lagringen i stedet for barriques.  Cementtanke er på vej tilbage på mange vingårde efter i årevis at være overhalet af rustfrie ståltanke. Ifølge Marilisa Allegrini er cement godt for især Sangiovese, som har en tendens til at udvikle bitterstoffer under gæringen i andre tanktyper. Toscana er Sangiovese-land, men Allegrini har ikke desto mindre en basisvin, San Polo Governo, som ikke blot er fremstillet i veronesisk stil – her med tørrede Sangiovese-druer – men også blandet med Merlot.

Marilisa Allegrini.

Marilisa Allegrini, her til højre, demonstrerede under sit københavnerbesøg, at San Polo har kapacitet til at fremstille Brunello i topklasse. Ingen af årgangene 2006, 2008, 2009, 2010 og 2011 var skæve. End ikke 2009, som var en meget tør årgang. Vinen var lige til at drikke og guf for eventuelle tanninforskrækkede. Favoritterne blev 2006, som var sidste årgang i den forrige ejers tid, samt 2010 og 2011. Elegante, sødmefulde, flæskede vine. Prislejet er ikke skræmmende: 170-250 kr.

www.philipsonwine.com forhandler Allegrinis vine.