Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Pereira D’Oliveira-smagning

- en rejse værd, til Madeira eller blot i flasken

”Fremtiden det er gud og ikke mig” udtalte Arthur, den ældste bror fra Madeira huset Arthur de Barros e Sousa. Begge brødre havde cancer og ingen i familien havde lyst til overtage et så lille hus med en produktion på kun 3.000 flasker om året. Porten til Rua dos Ferreiros var derfor pludselig lukket i marts måned 2013 og på porten hang et skilt: ”til salg”. Det gibbede i undertegnede, hele dagen så jeg kældrene foran mig, den smukke indergård midt i Funchal, træet midt i gården der gav denne svale skygge, vildvinen der krøb op af murerne og på en romantisk, lokkende og forførende måde skjulte de mangler og defekter i bygningerne, der ikke er blevet restaureret i en menneskealder. Smagen af deres Terrantez 1981 hang der stadig, nu et år efter og hviskede lokkende: køb – køb. Jeg købte ikke, men jeg drømte, tog på langfart med minderne, huskede pludselig de mange gamle årgange jeg havde smagt sammen med Arthur og Edmundo. Madeira og Funchal havde mistet to af deres helt store originaler, men deres vine ligger stadig bag den lukkede port og venter på at blive tappet på flasker.

Brødrene fik altid presset deres druer inden gæringen hos naboen Pereira D’Oliveira, så intet kunne være mere glædeligt end budskabet om, at de netop havde købt.  Pereira D’Oliveira blev grundlagt af manden med det samme navn i 1850. Familien har siden beholdt det fulde ejerskab og i dag med 5. og 6. generation i ledelsen. Deres ”vinhjem” er Funchals mest charmerende Madeira-”lodge” og sammen med Blandys nok det mest besøgte.

Der er altid turister rundt om de runde borde og altid en Luís D’Oliveira der skænker op for de mange pensionister, der sjældent bevæger sig ud over en 5 års Madeira. Jeg sætter mig i den bagerste del af lokalet, smager på et par vine, kalder på Luís D’Oliveira. ”Så I har købt Arthur de Barros e Sousa” spørger jeg med en lumsk tanke om der var et restparti, som man måske kan købe. ”Ja, vi købte det for et par måneder siden, men har endnu ikke fået gjort noget ved huset”, svarer Luís D’Oliveira og fortsætter: ”Der fulgte kun omkring 200 flasker med i købet, brødrene tappede altid på flaske efterhånden som turisterne købte og de brugte genbrugsflasker med forskellig form. Men der ligger omkring 60.000 flasker på fade, nogle af dem skal vi have tappet på flaske, fundet etiket til, forsøge at organisere det hele. Og så er der alle bygningerne i en elendig forfatning” afslutter han nærmest opgivende.

Oliveirafamilien var oprindelig store jordejere, også med egne vinmarker, der leverede mellem 20 og 30% af firmaets druer. Det varede frem til omkring årtusindskiftet hvor familien besluttede at sælge sine ejendomme og koncentrere sig om vinproduktionen Bygningerne på vi sidder i på Rua dos Ferreiros er fra 1619 og Pereira D’Oliveira har siden 1911 haft sit ”lodge” her. Den årlige produktion på omkring 160.000 liter fra 138 druedyrkere. De laver 3-, 5-, 10- og 15-års vine på Tinta Negra, mens de 15-års og ældre laves på Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia og Terrantez. Alle vine på op til 10 år gennemgår estufagem, mens de 15 års og ældre modner efter canteiro-princippet. Familien råder over et ganske betydeligt lager af gamle vine, ca. 1,5 millioner liter. De kan stadig købes, den ældste på listen er fra 1850, en Verdelho. Pereira D’Oliveira har aldrig lavet vin efter Soleraprincipppet laver aldrig vine med flere druesorter, kun enkeltdruevine. Deres mål er også i fremtiden er fortsat at have et stort lager af gammel vin. Madeira huset Arthur de Barros e Sousa kunne ikke være kommet i bedre hænder.

En historisk smagning af Pereira d’Oliveira. Flere af vinene kan købes hos den danske importør Sigurd Müllers Vinhandel, der også kan fremskaffe ældre årgange.

5 Years Sercial

Frisk, let krydret duft, citrus, lakagtig. Cremet smag, middel fylde, lidt afmagret i eftersmagen med let vandigt spejl. 87

10 Years Sercial

Moden duft, sveske, rosin, fin sødme sammen med lakagtig tone hvor alkoholen fornemmes. Cremet smag, fyldig, fint bid med tør eftersmag som kontrakt til sødmen midt i munden. 90

15 years Sercial

Pirrende duft, lakagtig med karamel, sveske og citrus, lakagtigt præg. Fyldig, cremet smag, fin sødme midt i munden og rensende syre i eftersmagen. 90

1999 Sercial

Pirrende duft, let fersken, citrus, hø, let lakagtig. Meget frisk smag, cremet med meget rensende syre i eftersmagen. Meget frisk Sercial. 89

1981 Sercial

Dyb duft, svesker, karamel, lakagtig, mange flygtige syrer, pirrende, kilder i næsen. Cremet smag, god fylde, frisk eftersmag, meget tør med meget markeret syre i eftersmagen. 91

1969 Sercial

Frisk duft, meget lakagtig, hø, citrus. Frisk smag, stadig meget ung, let cremet med tør eftersmag med meget markeret syre. Igen en vin der er meget markeret af syre. 90

1988 Terrantez

Flot, krydret duft, græsset med citrus, sveske og lak. Fyldig, cremet smag, sødme og tørhed på samme tid, lang, krydret eftersmag med fin frugt og svesker. 93

1977 Terrantez

Meget frisk, krydret duft med lak og citrus. Frisk, krydret smag, fyldig med frisk eftersmag med markeret syre og fin sødme. 91

1971 Terrantez

Stor, pirrende duft, græsset med hø med eksotisk frugt, citrus, blomst, meget kompleks. Rig smag, fyldig, vibrerende med lang, lang, krydret eftersmag med fin sødme og en utrolig syre. Stor vin. 96

2000 Verdelho

Sveskeagtig duft med karamel, let kaffe, fin sødme og fin, citrusstrejf med lak. Cremet smag, fin frugt, middellang eftersmag, savner sidste koncentration. 97

1981 Verdelho

Kompleks duft, fersken, citrus, svesker, reven appelsinskal, hø, mange lag. Fyldig smag, fin sødme og tørhed, rig med lang eftersmag med fin sødme forenet med rensende syre. 94

1973 Verdelho

Meget pirrende duft, kompleks, lakagtig, meget frisk, mange lag, behøve tid. Fyldig, rig, fin sødme forenet med meget frisk syre og lang, meget frisk eftersmag med flot syre. 93

1993 Boal

Fin duft, fin sødme, svesker, reven appelsinskal, citrus. Fyldig smag, fin sødme der går igen i eftersmagen sammen med rensende syre.

1987 Boal

Stor, kompleks duft, mange lag, svesker, appelsin, let hø, fin lakagtig tone, mange lag. Meget rig, stor fylde, herlig sødme forenet med lang, lang eftersmag med flygtige syre og syre. Rig og forfriskende. 94

1968 Boal

Meget frisk, kompleks duft, hø, hvide blomster, svesker, fin lakagtig tone. Cremet, fyldig smag, fin afdæmpet sødme, vibrerende med lang, rig eftersmag, sødmefuld og tør med frisk syre. 95

1958 Boal

Kompleks duft, pirrende, svesker, appelsin, lakrids holdt sammen i en lakagtig tone. Rig smag, stor fylde, meget rig, spændstig med fin vibration og lang, rig og frisk eftersmag. 96

1922 Boal

Stor, kompleks duft, pirrende, med hø, svesker, appelsin, lakrids, krydret og meget frisk og medicinsk. Meget fyldig smag, meget rig, vibrerende, sødme og tørhed med lang, lang, rig eftersmag, meget luftig. 97

1908 Boal

Meget spændende, ulmende duft, dyb frugt, svesker, nødder, lakrids, kaffe, meget stor kraft i glasset. Rig, meget fyldig smag, fantastisk sødme, struktur, vibrerende med lang, lang, rig eftersmag med sødme og syre. 100

1992 Malmsey

Sødmefuld duft, svesker, appelsin, appelsin, fint, syrligt strejf med krydret tone. Rig smag, stor fylde, smuk sødme med lang, rig, sødmefuld eftersmag. 94

1990 Malmsey

Sødmefuld duft, lakagtig, meget frisk, fin krydret tone. Stor fylde, rig, smuk sødme og lang, rig eftersmag med herligt, syrligt attak, meget lag. 95

1907 Malvazia

Grøn kant. Stor, stor rig, pirrende duft, meget kompleks, svesker, rosin, appelsinskal, fantastisk krydret tone, kamferagtig. Meget rig smag, vibrerende, sødme og friskhed med meget lang, rig eftersmag med eminent syre. 97

1895 Malvazia

Utrolig vibrerende duft, masser med flygtige syre og utrolig rig frugt mættet med tørstof, mange, mange lag med lakrids, kaffe, lak. Rig, koncentreret, fyldig smag mættet med tørstof, fylder hele munden. Lang, lang, rig eftersmag, utrolig syre som kontrast til den tør frugt. Meget stor vin. 100

1875 Moscatel

Smuk duft, blomst, sveske, let lakagtig. Fyldig, cremet smag, kommer rundt i hele mundhulen, middel til lang eftersmag. 95

1900 Malvazia

Pirrende duft, forfinet, frugten gemmer sig, sveskeagtig tone, behøver luft. Utrolig flot, frisk smag, meget luftig, yndefuld med lang, luftig eftersmag, sødmefuld med meget fin syre. 97

1880 Terrantez

Meget kompleks, vibrerende, fyldt med indre energi, stor kompleksitet, lag på lag, utrolig samspil mellem syre, sødme og krydrede elementer. Nærmest vulkansk i sin kraft, mineralsk og røget. Nærmest sprød i smagen, eksplosiv fylde med lang, lang, rig, nærmest tannin-stålagtig med tør eftersmag, meget, meget lang og meget rig, fyldt med frugt. 100

1850 Verdelho

Stor, rig duft, stadig fyldt med liv, sveske, let ost, lakrids, hø, løg, masser med undertoner. Cremet smag, forfinet, blid, velouragtig, stadig ungdommelig med cremet eftersmag med meget fint syrebid. Velouragtig, meget smuk fin og stadig meget frisk. 98

Forhandles i Danmark af www.smv.dk

Denne artikel stammer fra Vinbladets arkiv og blev første gang bragt i Vinbladet 23. Årgang, Nr.4 December-2014. Fra december 2015 udgives Vinbladet på nettet.