Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Vega Sicilia 1922-2004

Vega Sicilia

Fredag den 21. november 2014 var jyske Aagaard Kro i Egtved rammen om en smagning af en af verdens mest legendariske vine: Vega Sicilia Unico. Ikke færre end 15 årgange af den spanske ikonvin havde auktionshuset Bruun Rasmussen inviteret til smagning af. Fra den senest frigivne og anmelderroste årgang 2004 tilbage til årgang 1922. Spændingen var stor – ville Bodega Vega Sicilias topvin leve op til sit ry?

I det nordvestlige Spanien på den tørre højslette øst for byen Valladolid ligger Las Vegas, betegnelsen for de to frugtbare dale – Sicilia og Carrascal. Cistercienserne var de første efter romerne der i større målestok dyrkede vin her. De kom fra Benedonneklostret i Frankrig og grundlage i 1200-tallet klosteret Santa Maria de Valbuena. Den franske vinskribent Raymond Dumay sammenligner i sin bog La Mort du Vin den betydning Vega Sicilias vinmarker havde for klostret i Valbuena med vingården Clos de Vougeots betydning for Citeauxklostret i Bourgogne. Mange århundreder senere kom den franske forbindelse igen til at påvirke udviklingen i Spanien, men denne gang var det Bordeaux. Den historien starter med den succesfulde forretningsmand Don Toribio Lecanda, der var med til at bygge Castille-kanalen og den nye revolutionerende jernbane. I 1848 købte han en ejendom på 2.000 hektar for at redde Markis’en af Valbuena fra økonomisk ruin. Efter sin kones død overtages den af hans ældste søn Eloy Lecanda Chaves og arven omfatter ifølge de retslige dokumenter fra 22. juli 1869 ”ejendommen kendt som Vega Sicilia y Carrascal”.

I Rioja var man i mellemtiden begyndt at vende blikket mod Bordeaux og inspireret af Manuel Qiintano, der som den første i Spanien forsøgte at lave vin som de berømte slotte i Bordeaux gjorde det, tog Eloy Lecanda til Bordeaux i 1864 og købte 18.000 stokke (Cabernet Sauvignon, Carmenere, Malbec, Merlot og Pinot Noir). De spanske myndigheder – Junta National para el Fomento de la Agricultura – omtalte i deres registreringspapirer de franske vinstokke som “eksotiske planter til anerkendt brug”. Planterne trivedes så godt, at den nationale organisation for landbrugsudvikling i 1882 gav Vega Sicilia en pris for ”det bedste forsøg på at akklimatisere eksotiske planter”. Man kunne også i samtidige annoncer læse om de gode vine ”lavet på Chateaux Margot-planter”.

Det blev dog ikke til den store økonomiske succes og ti år senere dannede Eloy Lecanda et nyt firma sammen med sin kone og Pascal Herrero. Fem år efter overgik alle Vega Sicilias aktier til Pascual Herreros søn Antonio Herrero.

Vintalentet ”Txomin”

I slutningen af 1800-tallet var Bilbao et vigtigt centrum for den spanske vinproduktion og en af de mest aktive var vinkøbmanden Cosme Palacio. I 1894 havde han udvidet sine aktiviteter med en vinkælder i Laguardia for at kunne levere til sine mange baskiske kunder, men da phylloxeraen kom til området nogle år senere, ramte det ham hårdt. Han havde masser af kunder, men ingen vin. Han foreslog derfor Antonio Herreros tre sønner – Felix, Ignacio og Luis – der nu var ansvarlige for Vega Sicilia, at han kunne forpagte deres vinproduktion for en tiårig periode. Det sagde de ja til, og Cosme Palacio ansatte i 1905 en af sine tidligere medarbejdere, Domingo Garramiola, med tilnavnet “Txomin” som bestyrer for Vega Sicilia. Som 27-årig kom han i 1905 til Vega Sicilia med sin unge kone og en nyfødt søn og det blev hans vine, der skabte Vega Sicilias ry og prestige.

“Txomin” havde arbejdet for Palacio-brødrene i deres vinkældre i Bilbao og Laguardia. Som 11-årig havde han været på sit første vinfremstillingskursus på La Estación Enológica de Haro hvor bl.a. Riojas store ønolog Victor Cruz Manso de Zunigaa underviste. Fra 1905 til 1915 lavede han for Palacio-brødrene på Vega Sicilia udelukkende bulkvin, der blev sendt til modning i Laguardia og derefter solgt som Rioja-vin. Da lejemålet ophørte i 1915 fortsatte Herrero-brødrene med “Txomin” som bestyrer, og intentionen var nu at producere en helt anden type vin – ikke så meget for pengenes skyld, mere for ærens – vinen skulle være et prestigefyldt tegn på familiens velstand og levevis.

Der er tvivl om, hvorvidt den første Vega Sicilia Unico er fra 1915 eller 1917, det er dog sikkert at “Txomin” begyndte sin produktion af årgangsvin i 1915, hvor han ikke længere skulle levere bulkvin til “La Rioja”, og måske allerede før – i 1912.

De første årgange Vega Sicilia Unico blev drukket af Luis Herrero, en kosmopolitisk ungkarl med en stor forkærlighed for jagt. Den interesse havde han arvet efter faderen, der organiserede safarier i Afrika. Hans omgangskreds var Spaniens økonomiske og sociale elite – jagtvenner fra aristokratiet og det bedste borgerskab. For dem serverede han sin vin, en sjældenhed der ikke kunne købes eller fås andre steder.

Den første berømmelse

I løbet af 1920’erne opnåede Vega Sicilia sin første store berømmelse. Ved Exposición Universal de Barcelona i 1929 bl.a. med priser for 1917- og 1918-årgangen. Det forhindrede dog ikke, at det var forbundet med økonomisk underskud at være indehaver af Vega Sicilia, og udvejen blev at Herrero-familien i 1952 solgte klenodiet til frøfirmaet Prodes. Prodes ansatte en ny bestyrer, Jesus Anadon, der var Vega Sicilias daglige leder frem til 1982 hvor de nuværende ejere, familien Alvarez, tog over. Alvarez købte Vega Sicilia af den venezuelanske industrimand Miguel Neumann Swaton, der i 1966 havde købt den af Prodes.

Familien Alvarez var og er indehaver af den store industrivirksomhed El Enebro S.A. med mere end 25.000 ansatte. David Alvarez startede helt fra bunden for 50 år siden med én ansat og fortæller om sit køb af Vega Sicilia: “Jeg er mere kendt nu som indehaver af Vega Sicilia – og dog var det kun muligt for mig at købe Vega Sicilia fordi jeg har skabt en stor og succesfuld virksomhed – men det taler ingen om!”.

Efter denne forklaring på hvorfor David Alvarez som en succesfuld forretningsmand valgte at investere i en af verdens mest prestigefyldte vine, spørger vi hans søn Pablo Alvarez, der siden overtagelsen har været den ansvarlige manager for Vega Sicilia hvad familien Alvarez’ intentioner med Vega Sicilia har været og er. Han fortæller, at Vega Sicilia siden 1920’erne har været anset for at være Spaniens bedste vin. Det begyndte med en ganske lille produktion, som aldrig blev solgt, men i stedet givet væk, som noget ganske særligt til venner og forretningsforbindelser.

I Spanien er det i dag stadig svært at købe Vega Sicilia (selv den spanske konge er på listen, der kun omfatter 4.000, alle med en begrænset kvote). “Min familie har lige fra starten haft en klar politik og er kun interesseret i at producere kvalitet. Vi har ikke haft og har ingen intentioner om at ændre Vega Sicilias stil. Produktionen vil blive ved med at være traditionel og “naturlig” – Vega Sicilia er en vin, der hverken klares eller filtreres og med et gennemsnitligt udbytte, der ligger helt nede på 1 kg druer pr. vinstok. Vi er ikke interesseret i kvantitet, kun i kvalitet og karakter. Hvert år er det ønologen, der beslutter, hvad der skal bruges til henholdsvis “Unico” og andenvinen “Valbuena”.

Pablo Alvarez fortæller videre, at kvantiteten kan variere fra 90.000 flasker i 1970-årgangen til for eksempel 40.000 flasker et andet år: ”I de værste tilfælde, hvor vejrforholdene har været meget dårlige, har vi helt undladt at plukke druerne. Før vi købte Vega Sicilia i 1982, blev de kasserede årgange destilleret. Det skete i 1963 og 1971 hvor hverken “Unico” eller “Valbuena” blev produceret. En både dyr og svær beslutning at tage. Men ikke desto mindre afgørende for Vega Sicilias renommé og prestige. I dårlige årgange er vi helt konsekvente og vælger aldrig at sælge til andre vinproducenter, der kunne risikere at misbruge navnet. Faren for at et prestigefyldt navn misbruges eller forfalskes er stor, derfor distribueres og sælges Vega Sicilias vine heller ikke på normal vis. Gruppen af importører og kunder er lille og kontrolleres af mig. Afhængig af høstens størrelse tildeles de forskellige aftagere en kvote vin”.

Smagning

Der er ikke nogen fast opskrift på blandingen af Vega Sicilia Unico. Andelen af de forskellige druesorter der indgår i blandingen alt afhængig af årgangen vejmæssigt har artet sig. Normalt er Tinto Fino (også kendt som Tinta del Pais – en lokal variant af Tempranillo) hoveddruen. I 1970-årgangen var Unico eksempelvis en blanding af 70% Tinto Fino, 20% Cabernet Sauvignon og 10% Merlot og Malbec, mens Unico fra 1979 var en blanding af 60% Tinto Fino og 20% Cabernet Sauvignon. Før Alvarez-familien kom til i 1982 var der også i blandingerne en lille andel af den hvide Albillo-drue.

2004

Tinto Fino 87%, Cabernet Sauvignon 13%
Flot duft mættet med frisk frugt, kirsebær, solbær, eukalyptus. Rank struktur, stor fylde, saftig og struktureret med lang, lang eftersmag med solbær, kirsebær og fin syre. 98

2002

Tinto Fino 80%, Cabernet Sauvignon 20%
Mindre duft end 2004, kirsebær, solbær, let mintet. Frisk smag, rank med markeret tannin, god fylde og frisk, frugtagtig eftersmag med markeret syre. Ikke samme intensitet og dybde som 2004.

1999

Mg, Tinto Fino 90%, Cabernet Sauvignon 10%
Moden duft, kirsebær, let blomme, nuance fra fad. Rank, middel fylde, markeret tannin og frisk eftersmag med en del tørstof og syre, virker ikke helt i balance. 90

1998

Tinto Fino 92%, Cabernet Sauvignon 8%
Stadig meget frisk, let syrlig tone, kirsebær og lakrids. Rank struktur, frisk, god fylde, frisk eftersmag med meget fin syre, stadig alt for ung. 92

1990

Tinto Fino 80%, 20% Cabernet Sauvignon
Spændende, anderledes duft, moden frugt, røget med ansjoser, flæsket med kaffe og cigarkassetræ. Rank, frisk, fyldig smag, elegant, lang eftersmag, let flæsket, røget med frisk syre. 95

1987

Tinto Fino 80%, Cabernet Sauvignon 10%, Merlot/Malbec 10%
Meget fin, sødmefuld duft, velhængt og flæsket kød, svesker, kirsebær og solbær. Fyldig, velouragtig smag og lang, moden, rig eftersmag. Helt på toppen. 94

1986

Tinto Fino 75%, Cabernet Sauvignon 25%
Vellagret, flæsket duft, mættet med modne bær, kaffe og tobak. Fyldig smag, ret hård med markeret tannin der går igennem i eftersmag. Samtidig stor frugt, endnu ikke færdigudviklet trods næsten 30 år! 96

1985

Tinto Fino 70%, Cabernet Sauvignon 20%, Merlot/Malbec 10%
Stor, kompleks duft, modne bær, fin sødme, svesker, kaffe og lakrids. Velouragtig smag, luftig med stor fylde og lang, rig, luftig eftersmag med mintet tone. 96

1981

Mg, Tinto Fino 65%, Cabernet Sauvignon 25%, Merlot/Malbec 10%
Smuk duft, svesker, fin sødme, flæsket, mættet med modne bær, kaffe og lakrids. Rig, fyldig smag, velouragtig tannin, lang eftersmag med meget fin syre. 96

1976

Tinto Fino 70%, Cabernet Sauvignon 20%, Merlot/Malbec 10%
Syrlig duft, let oxideret, samler sig noget i glasset. Bedre i smagen end i duften, noget afmagret, men stadig med denne utrolige syre. 90

1973

Tinto Fino 60%, Cabernet Sauvignon 25%, Merlot/Malbec 15%
Frisk duft med kirsebær og grapefrugt. Rank struktur, frisk og afmagret med fin syre i eftersmagen. 90

1970

Tinto Fino 80%, Cabernet Sauvignon 10%, Merlot/Malbec 10%
Moden, sødmefuld duft, svesker, blød engelsk lakrids, flot mintet tone der virker som en kontrast til sødmen. Spændstig, fyldig smag, rank, stor fylde med lang, lang eftersmag med både bærsødme og friskhed. En vin i den perfekte udvikling og balance. 100

1967

Tinto Fino 80%, Cabernet Sauvignon 10%, Merlot/Malbec 10%
Moden, udviklet, lidt blommeagtig duft, stadig med denne syre, der er så karakteristisk for Vega, dette sitrende element. Langt mere frisk i smagen end i duften, rank, lidt afmagret, fin eftersmag med både frugt og syre. 94

1962

Tinto Fino 70%, Cabernet Sauvignon Merlot/Malbec 30%
Let oxideret duft, tobak, lakrids, kaffe, orangeskal. Smagen lang mere frisk end duften, rank med en eftersmag med tobak og lakrids. 93

1957

Tinto Fino 80%, Cabernet Sauvignon 20%
Udviklet duft, let oxideret med svesker og lakrids. Fyldig, velouragtig smag med lang, moden, sødmefuld eftersmag. 93

1922

Helt utrolig friskhed i duften, kompleks, kraftfuld med tobak, stor frugt, kaffe med ristet tone. Meget frisk smag, fyldig, moden med stor frugt der holder i eftersmagen sammen med fin syre. 100

Vega-Sicilia forhandles i Danmark af Sigurd Müller Vinhandel, www.smv.dk, der p.t. kun har den senest frigivne ”Ùnico”-årgang 2004 til salg.

Denne artikel stammer fra VINBLADETS arkiv og blev første gang bragt i VINBLADET årgang 2015, nr. 1, marts-maj. Fra december 2015 udgives VINBLADET på nettet.