Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

Er Røsnæs Danmarks svar på Mosel?

Tom Christensen og Betina Newberry fra Dyrehøj Vingård
Tom Christensen og Betina Newberry fra Dyrehøj Vingård foran en tank med æblevin, der skal destilleres til calvadoslagret æblebrændevin. I glasset det der skal blive til årets cider.

Dansk professionel vin har haft svære fødselsveer, og smerterne pågår stadig i form af behersket kvalitet og rigtigt høje priser. Men der er klare lyspunkter, og nogle af de mest lovende takter finder vi i Nordvestsjælland – nærmere betegnet på Røsnæs, der er et godt bud på at være landets bedste vindistrikt. Vi ser nærmere på Dyrehøj Vingård, der er markante foregangsmænd, når det gælder dansk hvidvin.

Vinavlen i Danmark har kæmpet med en række alvorlige problemer, lige siden de første ildsjæle startede på produktionen af kommercielle danske vine. Bare for at nævne nogle få:

  • Et køligt klima på grænsen af det umulige for druemodning
  • Manglende viden om planteavl og om vinifikation og uhensigtsmæssigt sortsvalg
  • Fiksering på produktion af rødvin
  • Stort kapitalbehov til anlæg af mark og professionelt vineri
  • Alt i alt burde disse ringe odds nok få de fleste til at afholde sig fra producere dansk vin. Men alligevel har entusiasterne stået i kø for at sætte deres formue på spil ved at etablere sig som danske vinproducenter, men resultaterne har generelt været skuffende på trods af udbredt jubel i medierne.

Der er dog håb om en bedre fremtid. Enkelte vinavlere har formået at gribe sagen an med større tæft, mere professionalisme og bedre realitetssans end andre. Blandt de dygtigste finder vi Tom Huniche Christensen og hans søster Betina Newberry. Tom startede ud som succesfuld svineproducent, men vinen lokkede, og i 2007 købte han Dyrehøjgård, der ligger på Røsnæs. Tom har vist sig at være en problemknuser i særklasse, og han har med held forholdt sig til hele listen af seriøse danske vinproblemer, og resultaterne er positive, både hvad angår vinkvalitet og forretningsmæssig levedygtighed.

Klarsyn kræves

Men hvad er så opskriften på successen? Først og fremmest skal man have et klart billede af opgavens sværhedsgrad, og Tom indså hurtigt, at vinavl er et overordentligt kompetencekrævende fag, og kravene er særligt barske her højt mod nord. Ikke blot skal man være en exceptionel god og specialuddannet gartner, men man skal samtidig vide rigtig meget om gæring og vinteknologi. Det er et job for fagfolk, og danske fagfolk er der langt imellem.

Man havde brug for ekspertise fra personer med mangeårig erfaring med vinproduktion under koldklimaforhold. Den danske viden på området var mere end begrænset, så øjnene blev vendt mod Tyskland og landets vinuniversiteter og forsøgsstationer. Tyskland er uden tvivl det land, hvor betingelserne for vindyrkning er mest sammenlignelige med de danske, så der blev ikke blot indforskrevet tyske professorer, men Dyrehøj ansatte også en tyskuddannet vinmager med solid erfaring.

Det vidste sig at være en uvurderlig start. En dygtig vinmager skal selvfølgelig have de optimale arbejdsforhold i et vineri med state-of-the-art teknologi til at håndtere alle opgaver, og det er rigtig kostbart. Tom havde en solid pengetank med sig fra sin tidligere karriere inden for svineavl, så der var de tilstrækkelige økonomiske muskler til at finansiere den nyeste og bedste teknik, og samtidig kunne man vente det fornødne antal år, indtil der kan komme en fornuftig økonomi i vingården. Vinavl er en langtidsforretning, og typisk skal man regne med, at der selv under gunstige vilkår går op mod ti år, før investeringen begynder at være tjent hjem igen.

En ny stor vingård med 18.000 stokke er under anlæg yderst på Røsnæs, der sagtens kunne få status af en veldefineret dansk vinregion med egen identitet. Det betyder, at over en tredjedel af alle danske vinstokke med tiden vil gro på Røsnæs.

En anden topprioritet var selvfølgelig, at vingården skulle ligge det rigtige sted. Det vil sige masser af solskinstimer, beskeden risiko for sen forårsfrost, mindst mulig nedbør i vækstsæsonen og en veldrænet, luftig og gerne mager jordbund. Det er her, at Røsnæs kommer ind i billedet, da Røsnæs på alle fronter kan leve op til kravene. De første 4.000 vinstokke blev plantet i 2008 og i dag er man oppe på 26.400 stokke med langt overvejende grønne druesorter fordelt på otte hektar. De gode resultater har skabt præcedens, og en ny stor vingård med 18.000 stokke er under anlæg yderst på Røsnæs, der sagtens kunne få status af en veldefineret dansk vinregion med egen identitet. Det betyder, at over en tredjedel af alle danske vinstokke med tiden vil gro på Røsnæs.

Et rødt traume

Flertallet af danske vinavlere er ulykkeligt forelskede i rødvin og har endda valgt den mere end tvivlsomme partner, der hedder Rondo, hvis aromaer og tannin aldrig har begejstret undertegnede.

Dyrehøj fremstiller nogle af landets bedste hvidvine og gør det i konsistent kvalitet.

Det er i dag oplagt, at skal Danmark levere seriøs kvalitet, skal indsatsen ske inden for hvidvin og ikke mindst mousserende vin. Rødvinen har hårde betingelser med ringe koncentration og grønne tanniner, så de blå druer er typisk langt bedre anvendt til en venlig rosé, hvor en anstændig kvalitet kan sælges for nogenlunde rimelige penge. Tom indså dette fra starten, og ved anlægget af vingården var de grønne druer i fokus, og der blev valgt nyudviklede sorter, som de tyske specialister anbefalede til Røsnæs. Man satsede især på Solaris, der er den definitivt mest velfungerende druesort til danske forhold. En smule rødt blev det da også til, men de cirka otte procent bliver næsten udelukkende brugt til rosé.

Resultatet er blevet, at Dyrehøj fremstiller nogle af landets bedste hvidvine og gør det i konsistent kvalitet. Selv i de ofte klimatisk problematiske årgange er hvidvinen mere end acceptabel, og i det bemærkelsesværdigt gunstige år 2014 er resultatet rigtigt tilfredsstillende, som det vil fremgå af smagningen i denne artikel.

Endelig er dansk professionel vinavls mistelten – afsætningen – også taget i ed, da en vigtig fordel ved placeringen på Røsnæs er, at der passerer betragtelige mængde turister forbi lige uden for hoveddøren. Man har derfor haft succes med en gårdbutik, der markedsfører egen vin plus et pænt udvalg af lokale specialiteter. Kombineret med den obligatoriske webshop plus aftaler med et antal restauranter er salget så meget på plads, at man ofte må melde udsolgt, samtidig med at man kan opnå gode priser på omkring de 200 kroner pr. flaske. Forretningens økonomi blev dermed så sund, at der er plads til at eksperimentere med destillation af diverse spirituosa. Blandt andet dansk ”Calvados” på enkeltsorter af æble og eau-de-vie på kirsebær – samt nye produkter som mousserende flaskegæret æblecider og kirsebærlikør.

SMAGNING

Rös Pinot Noir Brut, Dyrehøj Vingård – tør mousserende rosévin

Flot og intens løgskalsfarve med orange skær. Meget aromatisk intens næse med sødmefuld rød bærfrugt. Pæn mineralitet, god styrke og dejlig renhed med lidt orangeskalskrydderi og tiltalende bitterstoffer. Saftig og rigeligt sødmefuld smag for en Brut-type. Intens og ganske bred frugt med eksotisk, parfumeret karakter, behersket frugtsyre og god renhed. Umiddelbart charmerende aperitifvin med veludviklet personlighed og frugten i fokus og et generelt sødmefuldt præg.
86 | 325,00

Rös Muscaris Seco, Dyrehøj Vingård – halvsød mousserende hvidvin

Rigt parfumeret, men kølig Muscatfrugt med dejlig renhed, umiddelbar charme og masser af hyldeblomster. Vellykket druekarakter i form af en nordisk kølig udgave af Moscato D’Asti. Intens mousse og meget spændstig rank mundfrugt, hvor sødmen går flot i spænd med den velbyggede syre. God balance og kultiveret helhedspræg og endda mineralitet, hvor man er ikke faldet for fristelsen til at lade sødmefuldheden tage over. Sprød og velbygget smag med bemærkelsesværdig elegance, flot teknik og masser af personlighed. Vin med klasse og særpræg.
89 | 295,00

Cabernet Cortis Rosé 2014, Rös, Dyrehøj Vingård – rødvin

Kølig hindbærfrugt med god aromastyrke, tiltalende renhed, behersket sødme og pæn lille mineralitet – charmerende. Glat, saftig vin med udmærket syrebalance og glimrende tæthed i den rene sødmefulde frugt. Udmærket struktur og læskende, lettilgængeligt helhedspræg med medium fylde og med en let tropisk aromaprofil omend med et køligt helhedspræg.
86 | 185,00

Rondo Rosé 2014, Rös, Dyrehøj Vingård – rødvin

Potent frugtduft med tiltalende bitterstoffer, solid mineralitet og udmærket tæthed. Velstruktureret let bitter rød frugt med god tæthed, pæn syrebalance, udmærket fylde og endda en lille mineralitet. En anelse til den enkle side. Kan sikkert fungere til mad i form af lyse og lettekødretter som eksempelvis kylling.
85 | 225,00

Cuvée Rosé 2014, Rös, Dyrehøj Vingård – rosé

Dyb løgskalsfarve med orange skær. Intens aromatisk næse med køligt, men eksotisk præg med toner af passionsfrugt, melon og hindbær. Parfumeret og ren. Glat vin med masser af fylde og bredde i frugten og med mærkbar sødme. Tilstrækkelig frugtsyre, pæn frugttæthed og god renhed. Letdrikkelig sommervin med umiddelbar charme præget af blød, rød, sødmefuld bærfrugt. Server den gerne solidt afkølet og for det samme publikum, der sætter pris på intens Sauvignon Blanc fra New Zealand.
86 | 185,00

Johannitter 2014, Rös, Dyrehøj Vingård – hvidvin

God aromaintensitet og nydeligt køligt helhedspræg. Stringent, let parfumeret frugt med grønne æbler, pærer og lidt grannåle. Generelt grønt og pænt elegant præg. Personligt udtryk og nydelig teknik. Frugt med tyngde, dejlig tæthed og udmærket mundfylde. Hvidvin med substans og finhed på samme tid. Læskende, velstruktureret og med god styrke og masser længde. Glimrende madvin, der kan håndtere selv kraftigere hvidvinsretter. Spændstig, frisk og lang vin med nydelig syrebalance. Vellykket.
88| 225,00

Souvignier Gris 2014, Rös, Dyrehøj Vingård – hvidvin

Rank æblefrugt med fin mineralitet og en aromaprofil, der giver associationer til Petit Chablis. Nydelig klassisk vinstil, hvor den danske identitet alligevel er bevaret. Ekstraktrig smag med meget de samme aromaer som i næsen. Solid omend lidt enkel frugt med pæn aromaintensitet og et let og kultiveret helhedspræg. God til lette til medium kraftige hvidvinsretter.
87 | 225,00

Solaris 2014, Rös, Dyrehøj Vingård – hvidvin

Intens citrusfrugt med masser af personlighed og solid mineralitet. Styrke og med druetrofast, aromatisk udtryk. Spændstig og med udmærket detaljerigdom. Nydelig teknik, der er sammenlignelig med Alsace på pænt niveau. Velbygget, tæt frugt med dejlig friskhed, vellykket syrebalance og masser af detaljer. Intens, aromatisk og med god harmoni. Personlig og dygtigt lavet vin, der er et klart personligt drueudtryk. Kan man her smage Danmark for alvor? Styrke og fylde og masser af længde. Kan klare selv kraftige stegte fiskeretter. Det her kan vi nationalt set godt være bekendt.
88 | 195,00

Muscaris 2014, Rös, Dyrehøj Vingård – hvidvin

Rigt og kølig muscatkrydderi med dejlig renhed og kultiveret helhedspræg midt i al den parfumerede overdådighed. Ekstraktrig bred muscatfrugt med solid sødme og dejlig friskhed på trods af al bredden og fylden. Masser af druekarakter og lige netop tilstrækkelig syre. Ganske overdådig rent aromatisk og med betragtelig længde. Tiltalende, karakteristisk og potent. Oplagt til asparges eller blot som aperitif. Kan også håndtere en helt let og frisk frugtdessert.
88 | 225,00

Solaris Prestige - Dyrehøj Vingård

Solaris Prestige 2014, Rös, Dyrehøj Vingård – 37,5 cl. – hvidvin

Afrundet, veludviklet og harmonisk detaljerig sødmefuld frugt med nydelige citrustoner og tiltalende bitterstoffer, udmærket mineralitet og diskret honningkrydderi. God styrke og kultiveret, detaljerig duft med et udtryk lidt i stil med senthøstede vine fra Mosel. Flot teknik. Frugt med betragtelig ekstraktrigdom og masser af fylde. Kultiveret, rig sødme, fornem fylde og dejlig balance, hvor den intense sødme får et glimrende modspil af velproportioneret frugtsyre og et afsluttende parfumeret, delikat krydderi. Uden tvivl en vin med udviklingspotentiale. Vin i dansk særklasse.
89 | 215,00

Vinene kan købes via vingårdens gårdbutik eller via hjemmesiden dyrehoj-vingaard.dk