Del, , Google Plus, Pinterest,

Udskriv

Fra sektionen:

177 års vinhistorie

Thienpont-familien har hjemme i både Belgien og Frankrig

Kinesere og andre udefra kommende har længe været i færd med at indtage Bordeaux. Der er dog visse bastioner tilbage, herunder navnkundige Vieux Château Certan i Pomerol. Vingården er godt nok ikke fransk ejet, eftersom familien bag er fra Etikhove i Flanderns Ardenner. Men med ejerskab siden 1921 af først Château Troplong Mondot (St. Emilion) og siden en stribe andre prominente vingårde og altså også Vieux Château Certan må Thienpont’erne kunne regnes blandt de gamle familier i Bordeaux.

Forbindelsen til vinverdenen går tilbage til 1842, da Camille Thienpont grundlagde sin vinhandel i Etikhove. En efterkommer, Georges Thienpont, besøgte så ofte Bordeaux for at købe vin, at han i 1921 faldt for fristelsen til at erhverve Château Troplong Mondot og tre år senere desuden Vieux Château Certan.

De økonomiske nedgangstider i 1930’erne tvang Georges Thienpont til at sælge Troplong Mondot. Lykkeligvis var han i stand til at beholde sin fine vingård i Pomerol, og belært af sine erfaringer om økonomiens op- og nedture og desuden andre Bordeaux-slottes arvemæssige problemer skabte han i 1957 et aktieselskab udelukkende for familiens i dag 100 medlemmer.

Georges Thienpont døde i 1962, og siden har hans visionære selskabskonstruktion bevist sin levedygtighed. Georges havde 13 børn, og i dag er det hans overlevende sønner, sønnesønner og oldebørn, som står i spidsen for familiens portefølje af vingårde. Den omfatter Château Puygueraud i Côtes de Francs, L’If i St. Emilion, Le Pin i Pomerol og – selvfølgelig – Vieux Château Certan samt L’Hêtre i Côtes de Castillon.

Nr. 4 fra venstre er Francois Thienpont på dette billede af virksomhedens team i Belgien.

Søn nummer 9

Den gamle negociant-virksomhed hjemme i Belgien lever i bedste velgående og passes af bl.a. Francois Thienpont, nr. 9 af Georges’ mange sønner. Han tog for nylig turen til København for at præsentere både Vieux Château Certan og nogle af de vingårde, han har i sin ”stald”. Det blev en opvisning i, hvad Bordeaux formår, og hvad alle efterlignerne ikke formår. Ingen anden vinregion er vist så trendsættende som Bordeaux, så er man til Merlot, Cabernet osv. er der nok at tage af. Men klassisk bordeaux kan noget særligt.

Det koster så også kassen at kaste sig over vine som Château Larcis Ducasse og Château Pavie Macquin, begge St. Emilion Grand Cru Classé, for ikke at tale om Vieux Château Certan. Men abstraherer man fra priser, som begynder omkring 450 kroner og sniger sig op over 3.000 kroner og nøjes med at nyde dråberne, er det uproblematisk at finde lovordene frem.

Et gennemgående træk ved vinene er holdbarheden og den ungdommelighed, de demonstrerer i selv 20 år gamle udgaver. Som f.eks. 1998 Vieux Château Certan, et stort år med perfekt modnede druer. Der blev smagt 6 årgange, 2016, 2012, 2009, 2010, 2006, 2002 og altså 1998, og en årgang som 2016 er værd at interessere sig for. Ifølge Francois Thienpont overgår den 2009, som var stor og minder om historiske supervine som 1945 og 1947. Så er det ligesom ikke så slemt at skulle af med omkring 3.000 kroner for en flaske.

Georges Thienpont købte det smukke Château Vieux Château Certan i 1924.

Vieux Château Certan ligger generelt på 14% alkohol, hvilket jo i dag nærmest er moderat. For 40 år siden lå de bedste Bordeaux-slotte ofte på 12,5%. Klimaet får en del af skylden for den udvikling, men andre faktorer har spillet ind, herunder personer som Michel Rolland og Robert Parker. På et spørgsmål om hans holdning til Michel Rolland og mantraet om at høste sent og koncentrere, siger Francois Thienpont med fast stemme, at han ikke er Rolland-fan.

”Vi beskærer ikke vinplanterne så meget og høster lidt tidligere end andre, men sukker/syre-balancen skal selvfølgelig være i orden.”

Netop syren og dermed friskhed er den store udfordring pga. det varme klima. Certans andenvin, La Gravette de Certan, har i årgang 2012 ikke helt fundet balancen, mens 2015 er uden ”grønne” undertoner. Vinene fremstilles af Merlot og Cabernet Franc, der er i overskud, og resten af druerne – herunder også Cabernet Sauvignon –  sælges til andre producenter.

En enkelt hvidvin sneg sig ind i programmet: Château Les Charmes Godard, erhvervet af Thienpont-familien i 1988. Den er sammensat af Semillon, Sauvignon Blanc og -Gris og var lige, hvad der var brug for til at rense smagsløgene med noget frisk og behageligt. Sigurd Müller Vinhandel er Thienpont-familiens mangeårige samarbejdspartner i Danmark.